Общодостъпно и евтино лекарство със 70% намалява вирусното натоварване от SARS-CoV-2

Offnews Последна промяна на 06 август 2021 в 16:27 318 0

Licensed drug could reduce SARS-CoV-2 infection by up to 70 per cent, reveals study

Серия от експерименти доказа, че лекарство за намаляване нивото на холестерина има значителен потенциал срещу SARS-CoV-2. Това е евтин лекарствен препарат във вид на таблетки, който е одобрен за използване в много държави и учените се надяват, че неговото използване в COVID-19 терапията може сериозно да намали броя на тежките случаи на това заболяване.

Международен екип от учени под ръководството на Бирмингамския университет демонстрира, че лекарството фенофибрат (Fenofibrate) със 70% намалява нивото на вирусното натоварване в човешките клетки.

За постигането на този резултат е използвана стандартна и безопасна за хората дозировка, подчертават авторите на тази научна работа. Досега изследователите са успели да проверят ефективността на фенофибрат за оригиналния щам на SARS-CoV-2, както и за неговите алфа и бета варианти. Тестването на най заразния Делта щам все още продължава.

Според съавтора на тази научна работа Алън Ричардсън, масовото ваксиниране се осъществява с различни темпове в различните държави и се очаква, че само малка част от населението ще бъде ваксинирана до началото на 2022 година. Ето защо са необходими подходящи лекарства за лекуване на пациентите, особено в развиващите се страни. Фенофибратът може да стане именно такова лекарствено средство.

Вече са започнали клиничните тестове за използване на фенофибрат за подобни цели и ако неговата ефективност бъде потвърдена, то това лекарство може да стане важно средство за намаляване на тежките случаи и усложнения от COVID-19.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !