Обявиха времената за запазването на имунитета на преболедувалите от COVID-19

Offnews Последна промяна на 14 октомври 2021 в 17:30 255 0

a-lab1

Международен екип от учени от Италия, Швейцария, Германия и Китай съобщи колко дълго се запазват антителата на преболедувалите COVID-19 хора. Научният материал е публикуван в електронната библиотека bioRxiv.

Според тази информация, броят на антителата на преболедувалите COVID-19 пациенти постепенно намалява в продължение на шест месеца след началото на заболяването, но след това остава стабилен и на практика не се променя до 15-ия месец. Тези изводи са направени след анализа на над 190 кръвни проби на пациенти, преболедували COVID-19 както в тежка, така и в лека форма.

Специалистите добавят, че въпреки, че имунният отговор на антителата IgG и на кръвната плазма с антитела с времето отслабва, нейната неутрализираща новия коронавирус способност остава активна до посочените вече 15 месеца. При това най-висока концентрация на антителата се наблюдава за периода от 15 до 28-ия ден след заразяването.

Учените съобщават още, че някои щамове на новия коронавирус, какъвто е например делта вариантът, предизвикват безпокойство, понеже са в състояние частично да се справят с неутрализиращия ефект на антителата в кръвната плазма.

Да напомним, че в bioRxiv се публикуват предварителните научни работи, които все още не са рецензирани. Това означава, че те не могат да се приемат за абсолютно верни.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !