Ново откритие ще ускори създаването на ваксина срещу хепатит С

Offnews Последна промяна на 23 септември 2021 в 17:02 327 0

NIAID Scientists Find a Key to Hepatitis C Entry into Cells

Учените разбраха какъв е механизмът на проникване на вируса на хепатит C в клетките, при който ключова роля играят два протеина. Това даде възможност да започне изучаването на начини за блокиране на този процес, за да се разработи най-добрата стратегия за създаването на ваксина срещу хепатит C.

Срещу вируса на хепатит C има редица високоефективни противовирусни средства, но цената на лечението е много висока, а терапията не намалява рисковете от повторно заразяване. Освен това, по време на ранните етапи инфекцията не се проявява и отсъствието на симптоми често пъти води до необратими усложнения. Вирусът на хепатит C е основната причина за възникването на цироза на черния дроб, чернодробна недостатъчност и смъртност от заболявания на черния дроб.

Екип американски учени разкри нови подробности относно механизма на работата на този вирус. Те показаха по какъв начин експресираният на неговата повърхност протеин Е2 взаимодейства с рецептора CD81, който е наличен на повърхността на някои човешки клетки. От предишни изследвания учените вече знаят, че антителата пречат на това взаимодействие.

След това те по електронен път показаха, че веднага след като бъде осъществено взаимодействието на CD81 и E2, вторият променя своята форма, като по този начин улеснява проникването на вируса в клетката поради възникналия по-тесен контакт с клетъчната мембрана.

Именно правилната идентификация на тези структури и откриването на начини за за взаимодействие с тях се очаква да стане основата на ваксина срещу вируса на хепатит C.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !