Ново антитяло успешно се преборва със всички известни мутации на SARS-CoV-2

Offnews Последна промяна на 23 август 2021 в 13:39 220 0

Antibody protects against broad range of COVID-19 virus variants

Екип учени от Вашингтонския медицински университет представиха новото антитяло SARS2-38 с много широк спектър на въздействие срещу различните варианти на SARS-CoV-2. Проведените експерименти показаха, че дори и в малки дози то неутрализира всички съществуващи, както и всички редки мутации на новия коронавирус.

Специалистите са тествали SARS2-38 срещу четирите най-разпространени варианта на SARS-CoV-2 - алфа, бета, гама и делта мутациите, както и срещу двете нови потенциални заплахи - мутациите капа и йота, както и срещу още няколко засега безименни мутации, които предизвикват силно безпокойство сред медиците.

Оказа се, че SARS2-38 с лекота неутрализира всички мутации на новия коронавирус. Това бе доказано чрез осъществените предклинични експерименти.

Ефективността на SARS2-38 се обяснява с това, че антитялото се закрепва към протеиновата игловидна част на SARS-CoV-2, която почти не се променя при мутациите на новия коронавирус. Към днешен ден учените са успели да анализират около 800 хиляди вариации на SARS-CoV-2, като промените в тази протеинова игловидна част на новия коронавирус са едва 0,04%.

Друг положителен момент е, че към този уникален участък на игловидния протеин рядко успяват да се закрепят другите по-известни антитела. Това означава, че SARS2-38 е подходящо за комбинирана терапия, чрез която може да се ограничи и да се спре резистивността на SARS-CoV-2.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !