Нова конспирация: Бил Гейтс е предсказал пандемията от маймунска шарка

Offnews Последна промяна на 20 май 2022 в 17:54 1922 0

BG

Бил Гейтс се оказа "замесен" в нова конспиративна теория. Да напомним, че преди време се появиха слухове, че милиардерът е взел участие в разпространяването на коронавируса и в чипирането на хората. Сега на фона на зачестилите в Европа случаи на заразяване с маймунска шарка привържениците на конспиративните теории видяха в казаните преди време думи от страна на Бил Гейтс прогноза за появата на тази коварна болест.

Това е рядко инфекциозно заболяване, причинителят на което е изолиран за първи път през 1958 година. По своята структура и свойства вирусът на маймунската шарка е подобен на вируса на човешката шарка. Летален изход е възможен в 10% от случаите, а заболяването обикновено протича без особенсоти. Но има усложнения: енцефалит, менингоенцефалит, пневмония и сепсис.

Инфекцията, източник на която обикновено е маймуна, се предава по контактен и въздушно-капков път. Инкубационният период обикновено е от 6 до 16 дни, но може да достигне и до 21 дни. Огнищата от това заболяване започнаха да се разгарят считано от началото на 70-те години на миналия век в африканските страни.

Счита се, че ваксината срещу едрата шарка осигурява и превенция срещу маймунската шарка, но няма специален и отделен лекарствен препарат.

Все още не е ясно какво е причинило заразяването с маймунска шарка през последните няколко дни. Към настоящия момент официално регистрирани заболели от тази болест има в Австралия, Канада, Испания, Франция, Швеция, САЩ, Португалия, Испания и Обединеното кралство.

Бил Гейтс едва ли има нещо общо с тази болест, но това не пречи на привържениците на конспиративните теории да намират някаква връзка.

https://twitter.com/ichudov/status/1527099155725918208

Те се хващат за думите на Бил Гейтс, който през 2021-ва година заяви, че човечеството трябва да започне да се подготвя за нови пандемии и изказа мнението си, че е възможно терористите да започнат да използват биологично оръжие. Сега неговите думи са извадени от контекста и са обвити в една странна форма от прогнози и твърдения, както и на чисто теоретични предложения, включително и за необходимостта от създаването на различни модели за осигуряване безопасността на хората при възникването на неочаквани рискове.

Привържениците на тази конспиративна теория явно забравят, че вероятността за използването на същата едра шарка от страна на биотерористите се разглежда в огромен брой научни трудове и изследвания в продължение на десетки години, много по-рано от възникването на COVID-19 пандемията.

Преди няколко часа бе регистриран първия случай на маймунска шарка и в Германия. Здравният министър Карл Лаутербах коментира, че пренасянето на инфекцията в страната е било само въпрос на време. Инфекциите с маймунска шарка при хората досега бяха свързвани най-вече с африканските региони. В последните няколко часа започнаха да се повяват съобщения за разпространяването на monkeypox и в други страни.

При хората маймунската шарка причинява кожен обрив с пъпки и мехурчета, които след известно време се пукат. После върху тях се образуват струпеи, които рядко оставят трайни белези. Обривът изглежда различно в зависимост от фазата на болестта. На външен вид тя прилича на варицела и дори на сифилис. След около три до четири седмици заболяването приключва. Само в много редки случаи, най-вече при малки деца, то може да протече фатално. Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.

Засега не съществува конкретно лечение, нито ваксина срещу тази болест. Медицински експерти потвърдиха, че ваксинацията срещу едра шарка (вариола) предпазва сравнително добре от маймунската шарка, понеже и двете инфекции са със сходен причинител, поради което имунната система обикновено е в състояние адекватно да реагира на инфекцията.

Световната здравна организация свиква извънредно експертно заседание заради бързо увеличаващия се брой на случаите на маймунска едра шарка. Очаква се на събитието да присъства директорът на програмата за спешни случаи на СЗО Майкъл Райън.

Засега не е известно дали новата епидемия е причинена от нов щам на вируса. Въпреки това фактът, че са открити толкова много случаи в различни държави, показва, че това е по-заразен щам от другите, познати от близкото минало. Има известна вероятност случайни събития, като например наличието на суперпреносители, да са помогнали на по-стар щам на вируса да се разпространи по-широко. Все още е твърде рано да се направи окончателно заключение. Генетичният анализ на по-голям брой проби от случаите ще покаже дали това наистина е нов, по-различен щам.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !