Нов онлайн архив предлага достъп до над 91 млн. ретро съдържание за свободно теглене

Стоян Ненов Последна промяна на 20 октомври 2022 в 13:17 1196 0

Retro VHS

Снимка Chris Lawton/Unsplash

Архивът включва множество ретро записи от видеокасети (VHS)

Интернет изобилства от интересно съдържание, което понякога изчезва внезапно. Причините за това могат да са най-различни, но всеки интернет потребител е изпитвал неприятното усещане любим текст, снимка, видео, програма или друго съдържание да изчезне от сайта, от който го е използвал.

Платформи като The Internet Archive се опитват да запазят колкото се може по-голяма част от Мрежата в името на историята. Сега към тях се добавя и Discmaster на Дейсън Скот, съобщава Ars Technica.

Discmaster събира 91.7 млн. файла от компакт дискове и дискети. В архива има снимки, документи, музика, игри, програми, видео и други файлове. Общото между всички тях е, че са били достъпни свободно, като и сега е така.

„Смисълът е като всяка друга свободна база данни. Хората могат да разглеждат историята на интернет, да сравнят свои открития и мнения и да окуражават другите да използват архива“, казва Джейсън Скот пред изданието.

Скот е само лицето на екипа. Discmaster всъщност е създаден от програмисти, които са любители на онлайн историята. Те са събирали файловете от различни места, като са предложили на Скот той да помогне за публикуването му. Самият той казва, че архивът, който е около 11 терабайта, е „99.999%“ дело на програмистите, които искат да останат анонимни. Те са разработили всичко дори и интерфейса на платформата.

Скот е част от проекта Internet Archive, но казва, че Discmaster няма нищо общо с него и е напълно самостоятелна инициатива. Платформата е предвидила и факта, че голяма част от старото съдържание във формати, които днес не се поддържат. Затова то постепенно бива конвертирано, като вече са анализирани 92% от наличните файлове. Например класическите MIDI и Amiga песни и звуци са обработени така, че да могат да се слушат директно през браузъра, без да се налагат допълнителни приложения. По същия начин са направени вградени кодеци за стари клипове, снимки и документи.

Цялото преконвертиране се извършва от платформата и потребителят не трябва да чака, а може да види съдържанието веднага. „За мен именно това е фундаменталната мощ на идеята“, допълва Скот.

И развитието на Discmaster не е приключило. Екипът вече е анализирал около 7000 CD-та и архива, като вече работят по следващите 8000. Скот предупреждава, че архивът включва и еротично съдържание. За да няма неприятно изненадани потребители, има вградени филтри за безопасно търсене. Екипът подбира популярни стари дискове с компилации, демонстрации, безплатно съдържание и др. с цел да направи своеобразна времева капсула на различните етапи от историята на интернет.

Практически всеки може да предложи съдържание за Discmaster. Платформата използва данни и от archive.org. Самият сайт не използва бисквитки и не събира и не следи данните и дейността на потребителите. Дори не е задължително да използва JavaScript, CSS или HTTPS. Идеята е да може да е достъпен дори и за стари машини, а новите могат да се възползват от CSS и JavaScript за допълнителни функции.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !