Нов домашен тест само за една секунда с голяма точност открива COVID-19

Offnews Последна промяна на 20 май 2021 в 16:01 5235 0

COVID-19

В качеството на биоматериал се използва слюнката на пациента, която мигновено се анализира с помощта на тестова лентичка, като в крайна сметка на екрана излиза число, което показва количеството на новия коронавирус. Целият процес е съвсем лесен и опростен, като е възможно повторното осъществяване на теста в домашни условия и по този начин могат да се икономисат значителни парични суми при едно масово тестване на населението.

Портативното устройство е разработено от учените на университета във Флорида и тайванския национален университет. Екипът се е фокусирал именно върху използването на слюнка като биоматериал, понеже тя дава възможност за провеждането на този тест в домашни условия, както и на произволно обществено място за бърза диагностика на COVID-19.

Самото устройство включва сменяема касетка със сензори плюс няколко електрода, единият от които е покрит със злато. Именно към позлатения електрод са закрепени съответните антитела, които регистрират наличието на коронавируса.

Продължителността на теста е едва една секунда, като след това на екрана на устройството се показва число, което обозначава концентрацията на антигена на вирусния протеин в биоматериала на пациента.

Новият тест демонстрира висока чувствителност както на пептида с шиповете на SARS-CoV-2, така и на деактивирания вирус в минимални концентрации при преболедувалите COVID-19 пациенти.

Използваните при този тест сензорни лентички могат да се използват повторно, което значително понижава цената на масовото тестване. Освен това, същата технология може да бъде адаптирана за диагностика и на други заболявания чрез промяната на типа антитела, които се прикрепват към повърхността на позлатения електрод.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !