Нигерийски хакери са отмъкнали близо 12 млн. лева от българска компания

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 11 септември 2023 в 16:25 490 0

Online banking fraud

Снимка Freepik

Нигерийски хакери са отмъкнали близо 12 млн. лева от българска компания

Зачестяват хакерските или по-скоро фишинг атаки към български компании. Киберпрестъпниците са от Нигерия и използват различни похвати да влязат в междуфирмената онлайн кореспонденция. След което сменят IBAN номера на сметка за преводи към свой и така пренасочват различни суми пари. През юни е отчетена и най-голямата измама от този тип за 6.5 млн. долара (около 11.85 млн. лева). Това обяви директорът на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) Явор Серафимов по време на международната конференция за ефективно противодействие на киберпрестъпността E(I)mpact on Cybercrime, цитиран от dir.bg и "Труд".

Произходът на този тип атаки са нигерийски организирани престъпни групи, а честотата е повече от стряскаща – на четири дни, една родна компания става жертва. Обичайните суми, които се губят при тези измами обикновено варират между 20 и 50 хил. евро. Със случая за 6.5 млн. долара обаче имаме и престъпление в доста голям мащаб. Други популярни методи са измамите през фалшиви инвестиционни платформи и сайтове за покупка на автомобили, допълват от ГДБОП. Имената на засегнатите компании не се споменават.

Нигерийската схема е сравнително проста. Хакерите успяват да влязат в мейлите на българските компании. Те обикновено разчитайки на фишинг – доста разпространен метод за извличане на данни за логване, като се представя фалшив сайт или мейл с опция за попълване на лични данни. Например, наподобяване на онлайн банкирането на някоя популярна банка или платформа, като PayPal. В точно избран момент, подменят банковата сметка, по която българската фирма трябва да изпрати следващото плащане на даден контрагент. С което се ощетява дружеството с десетки хиляди евро.

От ГДБОП и МВР отчитат засилване на киберизмамите в страната и, че в момента този тип престъпления са сред приоритетите на силовите ведомства. Повишането на информираността на служителите и вниманието им е един от начините за превенция на подобен тип престъпления.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !