Няма потвърждения, че SARS-CoV-2 се интегрира в човешката ДНК

Offnews Последна промяна на 03 август 2021 в 11:00 4457 0

No, COVID-19 does not enter our DNA

През пролетта на тази година учените от Масачузетския технологичен институт създадоха голямо напрежение в научните среди след като заявиха, че новият коронавирус се вгражда в генома на човека и това е най-вероятната причина РНК на SARS-CoV-2 да се открива в PCR тестовете на вече оздравели хора. В началото на тази седмица друга група американски изследователи опроверга това твърдение. Тяхната научна работа бе публикувана в Cell Reports.

Учените от университета в Куинсланд не откриха каквото и да било потвърждение за проникването на SARS-CoV-2 в човешкия геном. Няма никакви доказателства, че новият коронавирус или ваксините на Pfizer и AstraZeneca проникват в човешката ДНК, се съобщава в официалния сайт на университета.

"Нашите изводи опровергават тази концепция, която масово се използва за разпалване на паника по отношение на ваксините срещу COVID-19" - заяви авторът на научната работа Джеф Фолкнър.

През месец май тази година учените от Масачузетския технологичен институт заявиха, че РНК на новия коронавирус във вече инфектираните човешки клетки може да претърпи обратна транскрипция и да се интегрира в човешкия геном. Предварителната версия на тази научна работа предизвика изключително много критични отзиви, но по-късно бе публикувана в PNAS.

При новото изследване са осъществени експерименти с клетъчни култури, инфектирани със SARS-CoV-2. В нито една от изследваните проби не е открито интегрирането на SARS-CoV-2 в генома, се казва в изводите в края на тази научна работа.

Очевидно е, че след две подобни изявления ще има нови изследвания и нова информация относно SARS-CoV-2.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !