Netflix навърши 16 години

Стефан Николов Последна промяна на 18 януари 2023 в 12:00 1090 0

Netflix

Снимка Souvik Banerjee/Unsplash

Netflix навърши 16 години

Американската стрийм услуга за гледане на филми навлиза в тревожните си тинейджърски години, тъй като вчера навърши точно 16 години от от своето създаване и излизане на пазара. Лесно е да бъдат забравени какви бяха нещата преди стрийминга, но преди около 15 години, ако нямахте акаунт за Netflix, това означава да плащате месечен абонамент за доставката на поредните DVD-та изпратени с помощта на куриер до вашата врата.

Въпреки че днес нещата са съвсем различни и сега Netflix е гигант в сферата на развлеченията, преди време в тази област безспорен гигант в тази област в Съединените Щати бе Blockbuster, който предоставяше филми и музика с помощта на логистиката.

Да си припомним, че в не толкова далечното минало, ако бяхте взели под наем DVD, а по-рано и VHS касета от някоя компания, подобна на Blockbuster, обикновено сте плащали, за да я вземете под наем и сте се притеснявали от големите такси за закъснение, ако не я върнете навреме. Именно тогава Netflix започна чрез абонамент да доставя DVD-та на своите абонати без каквито и да било глоби или такси за просрочие и именно това бе тайната съставка, която предизвести огромните пропуснати печалби и в крайна сметка гибелта на Blockbuster.

Интересно, че че тази услуга все още се предлага от Netflix, напомня The Verge, но тя е скрита доста дълбоко в сайта на компанията. По принцип DVD-тата са една по-непретенциозна услуга за хора с твърде слаба интернет връзка, живеещи в някое по-отдалечено място, за по-възрастните хора, които са свикнали да използват най-вече физически медии и за колекционерите, и е все още е популярна и се търси.

Когато Netflix стартира, предлагаше само около 1000 филма и телевизионни предавания, които бяха достъпни като поточно видео, като в същото време компаниите от типа на американската Blockbuster предлагаха над 70 000 DVD заглавия. По това време стриймването на филми на персоналните компютри имаше ограничения, които към днешен ден изглеждат твърде странно (тогава изобщо нямаше смартфони и таблети).

По това време по-голямата част от абонатите на Netflix с месечен абонамент 18 долара имаха правото да държат в своите компютри до три филма по всяко време плюс 18 часа безплатно гледане всеки месец. Хората с по-евтини тарифни планове имаха по-малко безплатни часове, а абонатите с първокласни тарифни планове – повече. И още, само си представете при поръчката на някое DVD, как превъртате и търсите необходимото в сайта на Netflix и след това чакате три дни доставката преди да можете да гледате това, което най-накрая сте избрали.

Netflix промени всичко това и успя да промени концепцията за физически носител на съдържание – филми, при гледането на които някакъв диск се върти в специално устройство за възпроизвеждане на видео. Промяната е наистина голяма и дори смени концепцията за първоначалното изтегляне на целия филм, след което той може да се гледа. Netflix използва стриймването на филми – поточно видео, при което в буфера на компютърното устройство се съхранява само малка част от стриймвания филм – това което потребителят гледа в момента. Предаването на данните протича едновременно с възпроизвеждането и затова е необходима постоянна и стабилна интернет връзка, нещо, което в напи дни е ежедневие.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !