Nature: ваксинацията почти не защитава от дългото протичане на COVID-19

Offnews Последна промяна на 26 май 2022 в 17:53 2268 0

d41586-022-01453-0_22400694

Такива са изводите от най-голямото към днешен ден изследване, в което са анализирани анамнезите на над 13 милиона души. Изследването показа, че ваксините намаляват рисковете от дълго боледуване едва с 15%.

Продължително появяващи се симптоми на COVID-19 според статистиките се наблюдават при 30% от заболелите. При някои хора заболяването е с продължителност няколко седмици, но при други то продължава цяла година и дори повече. Досега данните за ефективността на ваксините относно COVID-19 с голяма продължителност бяха твърде противоречиви. Ето защо екип от водещи американски учени са решили подробно да проучат този въпрос. Nature съобщи, че в изследването са взели участие над 13 милиона души.

Оказа се, че ваксините намаляват риска от продължително боледуване от COVID-19 само с 15%. Това е много по-малко от очакванията на учените. Друг интересен момент е, че тежестта на симптомите от продължително COVID-19 боледуване не зависи от това, дали е направена или не е направена ваксинация.

Получените резултати накараха изследователите да се съмняват в целесъобразността от премахването на маските и мерките за спазване на социалната дистанция.

"Ние буквално изцяло разчитаме на ваксините, но сега виждаме, че все пак оставаме много уязвими" - заяви пред медиите авторът на тази научна работа Зияд Ал-АЛи.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !