Молекулите са новото оръжие срещу COVID-19

Offnews Последна промяна на 15 януари 2022 в 08:49 490 0

Disabling viral molecular 'scissor' could lead to COVID-19 drugs

По всичко личи, че 2022 година ще бъде гореща. При това в истинския смисъл на тази дума - за седма поредна година температурата на нашата планета чупи рекорд след рекорд. Що се отнася до преносното значение на тази жега, то войната с COVID-19 както преди все още не е приключила. Една от причините за появата на нов щам на коронавируса най-вероятно е неравномерното разпределение на ваксините в света. Когато една част от населението се е ваксинирала, а друга не, се създава опасен прецедент и вирусът мутира, за да може да заобиколи имунитета на хората и да зарази всеки. Въпреки че вирусите не са разумни, те се борят за живот и се адаптират към променящата се околна среда. Новият щам на вируса Омикрон засега е последният вариант в тази еволюционна превара. Но какъв е нашият отговор на това? Без съмнение новите ваксини са основното оръжие срещу COVID-19. Но може би има още нещо? Може би има някаква особена молекула, която може да ни защити от заразяване? Или ново лекарство, което може да лекува COVID-19?

Учените от университета в Хелзинки са създали молекула, която може да се бори с коронавируса и да го побеждава

Молекулните ножици

Миналата седмица американски и полски учени публикуваха резултатите от завладяващо научно изследване. Оказа се, че така наречените молекулярни "ножици", които вирусът използва, за да се репликира и да "изключи" някои протеини, са от решаващо значение за имунния отговор. Информацията, събрана от американския екип, помогна на полските химици да разработят две специфични молекули, наречени SARS-CoV-2-PLpro.

Авторите на публикуваната в началото на тази седмица научна работа забелязаха, че SARS-CoV-2-PLpro насърчава инфекцията чрез възприемане и обработка както на вирусни, така и на човешки протеини, сподели пред медиите един от авторите на изследването - Шон Олсън, професор в Калифорнийския университет.

Всъщност този ензим нанася двоен удар. Той стимулира освобождаването на протеини, необходими за репликацията на вируса, а също така инхибира молекулите цитокини и хемокини. Именно тези молекули съобщават на имунната система, че трябва да атакува инфекцията, действайки като истински молекулни ножици.

Екипът е разработил и инхибитори, които ефективно блокират активността на SARS-CoV-2-PLpro, но те не разпознават другите подобни ензими в човешките клетки. Основният резултат е откриването на приликите и разликите между тези ензими в различните коронавируси. По този начин можем да бъдем подготвени за всякакви потенциални Covid модификации.

Още една молекула

За щастие САЩ и Полша не са сами в това начинание. Преди няколко дни светът научи за създаването на специална молекула, която може да ни предпази от коронавирусната инфекция. Молекулата, разработена от изследователи от университета в Хелзинки, може да инактивира шиповия протеин на коронавируса и осигурява ефективна краткосрочна защита. Но това не е всичко - изследователите искат да я използват за създаването на спрей.

Доказано е, че новата молекула TriSb92, създадена от учените, предпазва от коронавирусна инфекция в продължение на поне осем часа, дори и при високорискови ситуации. За разлика от защитата, осигурена от ваксините, действието на молекулата започва моментално -  веднага след прилагането ѝ, се казва в прессъобщението относно тази научна работа.

Да отбележим, че молекулата TriSb92 е базирана на напълно ново технологично решение, разработено в университета на Хелзинки. Учените са го използвали, за да потиснат функционирането на шиповия протеин на повърхността на вируса SARS-CoV-2. Именно с негова помощ коронавирусът нахлува в човешките клетките.

"Точното насочване на инхибиторния ефект на молекулата TRISB92 към областта на шиповия протеин на коронавируса, който е общ за всички негови варианти, е изключително важно и дава възможност за ефективно подтискане способността на всички известни щамове, включително Омикрон, да заразяват хората" - казаха учените. Сега те са уверени, че бъдещите варианти на SARS-CoV-2 и вероятно дори и съвсем новите коронавируси ще бъдат податливи на въздействието на тази молекула.

Ахилесовата пета на COVID-19

Изследванията на клетъчни култури и животни показват, че новата молекула предпазва от коронавирусна инфекция в продължение на минимум осем часа, дори в случаи на висок риск от инфекция. За разлика от защитата с ваксини, действието на TriSb92 започва веднага след въвеждането в организма.

Освен това, създаването на молекула, която се прилага назално, в бъдеще може да служи като вид биологична защита срещу всички коронавируси. Експериментите върху лабораторни мишки показаха, че назалното въвеждане на молекулата TriSb92 осигурява надеждна защита дори в ситуация, когато всички други животни са заразени.

Снимки на SARS-CoV-2 направени с електронен микроскоп

Сега изследователите работят в голямата лаборатория на университета в Хелзинки. Основната им цел е да създадат назална ваксина срещу коронавируса. Първите клинични изпитания ще започнат тази пролет. Авторите на това научно изследване подчертават, че новата назална ваксина, базирана на молекулата TriSb92 ще бъде идеалното допълнение към вече разработените ваксини.

Медицинските експерти специално подчертават, че различните молекули, които предотвратяват инфекцията или антивирусните средства, базирани на тях, не могат по никакъв начин да заменят ваксините, които надеждно защитават обществото срещу COVID-19.

Днес има спешна нужда от нови лекарствени средства за повишаване на защитата, осигурена от ваксините. И в зависимост от епидемичната ситуация, молекулата TriSb92 може да бъде от полза за ваксинираните хора, когато са във високорискова ситуация. Пълният текст на научната работа бе публикуван с списание Science Advances.

И въпреки че към момента на излизане на тази научна работа в света все още няма надеждни лекарства за цялостно и ефективно лечение на COVID-19, по-нататъшното развитие и изследвания определено ще ни доведат до победа над коронавируса и неговите щамове.

Междувременно правим същото нещо, което правим през последните две години - използваме лични предпазни средства, мием правилно ръцете си, поддържаме социална дистанция и, разбира се, преминаваме както през ваксинация, така и през реваксинация.

Един ден ще станем свидетели на края на пандемията. Хубаво да осъзнаваме това и да знаем, че учените и медиците не спират борбата срещу COVID-19.

 

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !