Moderna започна първата фаза от изпитанията на иРНК ваксина срещу ХИВ

Offnews Последна промяна на 31 януари 2022 в 12:09 420 0

HIV-vaccine-2-750x500

Moderna обяви началото на първата фаза от изпитанията на проучването IAVI G002 на иРНК ваксина срещу ХИВ. Няколко дози от лекарството вече са приложени на пациенти в Училището по медицина и здравни науки на университета Джордж Вашингтон в САЩ. Изборът на тестови субекти е започнал през месец август 2021 година, като към днешен ден Moderna е набрала 56 доброволци -  незаразени хора в добро здраве на възраст от 18 до 50 години. Те са разделени на три групи от по 16 души. Останалите 8 души са включени в отделна група. В проучването учените ще тестват двама кандидати за ваксина срещу ХИВ с помощта на двата варианта на тази ваксина - mRNA-1644v2-Core и mRNA-1644.

По време на първата фаза от тестовете в рамките на IAVI G002 ще бъде проверена хипотезата, че последователното приложение на HIV имуногени, доставени от информационна РНК (mRNA), може да индуцира специфични антитела и да насочи тяхното ранно съзряване към широко неутрализиращи антитела (bnAbs) в В-лимфоцитите. Индукцията на bnAb се счита за цел на ваксинацията срещу ХИВ и е първата стъпка в тази посока. Имуногените са тествани в проучването IAVI G002, разработено от изследователските екипи на IAVI (International AIDS Vaccine Initiative) и Scripps Research и се доставят с помощта на мРНК, създадена с технологиите на Moderna.

Проучването IAVI G002 се спонсорира от IAVI (Международната инициатива за ваксина срещу СПИН) и се провежда на четрири места на територията на САШ.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !