Microsoft и Viasat ще използват комуникационни сателити, за да осигурят интернет връзка за 10 млн. души

Стефан Николов Последна промяна на 16 декември 2022 в 12:20 1114 0

Microsoft Airband

Снимка Microsoft

Microsoft и Viasat ще използват комуникационни сателити, за да осигурят интернет връзка за 10 млн. души

Подобно на начина, по който различните организации работят съвместно, за да разширят електропреносните мрежи и да осигурят електрическа енергия за хората, които все още нямат такава, технологичните компании се стремят да гарантират, че хората ще имат достъп до глобалната мрежа и веднага щом включат своите компютърни устройства ще имат интернет достъп. Microsoft и Viasat съобщиха, че си партнират, за да осигурят достъп до уеб пространството за 10 млн. души от целия свят. По точно, ще се осигури онлайн връзка за регионите в които няма интернет връзка или достъпът до Глобалната мрежа е твърде затруднен. Това са 5 млн. души от Африка и още 5 млн. от други континенти.

Viasat е първият сателитен интернет провайдър, който е успял да се споразумее с Microsoft в рамките на представената преди няколко години инициатива Airband Initiative. Сега за почва нейната реализация в Демократична република Конго, Нигерия, Сенегал, Мексико и САЩ. Малко по-късно ще бъде осигурен сателитен интернет и за Египет, Сенегал и Ангола. Това е първото подобно партньорство в рамките на инициативата Airband Initiative, която има за цел до края на 2025 г. да осигури интернет достъп за 250 млн. души от целия свят, включително 100 млн. в Африка.

Според статистиките на Международния съюз по телекомуникациите (ITU) към ООН, около една трета от населението на Земята или 2.7 млрд. души никога не са използвали интернет. Използването на комуникационни сателити дава възможност за използване на интернет в места, където е невъзможно това да стане по друг начин. Обединявайки своя опит и своите активи, компаниите Microsoft и Viasat ще подпомогнат за разпространяването на дистанционно образование, телемедицина, по-добро земеделие и други подобни. Сателитите на двете компании ще бъдат разположени както в геостационарни, така и в ниски околоземни орбити.

Microsoft вече заяви, че достъпът до интернет е фундаментално право на хората и съвместната работа на софтуерния гигант с Viasat ще даде достъп до уеб пространството и на места, където интернет връзката е много проблемна. При това, повечето от хората, които никога не са използвали интернет, се намират в 20 африкански страни, известни като Глобалния юг.

Viasat от своя страна заяви, че се гордее със съвместната работа с Microsoft, понеже по този начин се прави важна стъпка в осигуряването на интернет достъп за жителите на Африка, Латинска Америка и САЩ. Компаниите съвместно заявиха, че по този начин улесняват достигането на цифровото равенство. Благодарение на инициативата Airband Initiative корпорацията Microsoft и нейните партньори вече осигуриха достъп до бърза широколентова интернет връзка за над 51 млн. души от целия свят, включително за 4 млн. потребители в селските местности на САЩ и за още 47 млн. души от други страни. Стартиралата през 2017 г. инициатива предвижда партньорство с локалните интернет провайдъри, с производителите на комуникационно оборудване и с организациите с нестопанска цел.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !