Масовото внедряване на роботи е довело до по-висока смъртност

Offnews Последна промяна на 25 февруари 2022 в 15:48 612 0

automation-1

Американски учени съвместно с администрацията за социално осигуряване на САЩ направиха интересно изследване. Те разгледаха какво е влиянието на роботизацията върху здравето на хората. Оказа се че има пряка корелация между роботизацията и смъртността.

"В продължение на десетилетия производителите в САЩ и в Китай въвеждаха масова роботизация, за да могат да останат конкурентни на световния пазар. Но тази технологична иновация рязко намали броя на качествените работни места, достъпни за по-възрастните хора без висше образование. Именно това е групата, при която се наблюдава най-високо увеличаване на смъртността" - споделя водещият автор на научната работа, доцентът по социология Рурк О'Брайън.

Статистиките показват, че масовото въвеждане на промишлени роботи е довело до загубата на от 420 до 750 хиляди работни места през 1990-те и 2000-те години. Изчезнали са работните места предимно в производството. Едновременно с това от 1980 година до днес нивото на смъртността значително се е покачило и напълно съответства на нивото на роботизация.

Поради тези причини много хора са останали без работа, отчаяли са се, започнали са да прекаляват с алкохола и наркотиците, а всичко това води до ръст на престъпността, на убийствата и самоубийствата. Тези процеси осезателно покачват нивото на смъртността.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !