Мащабна DDoS атака срещу български банки е имало през декември

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 15 март 2024 в 14:29 237 0

Dragomir Jelev

Снимка Иван Коловоз

Драгомир Желев, Delta.bg

Мащабна хакерска атака срещу някои от основните български банки е имало през декември 2023 г. Тя е била тип DDoS или с цел да се претоварят заявките към дадена система и не е включвала теч на данни. Но ако сте имали проблеми с онлайн банкиране или обслужване в офис на някоя банка в края на последния месец миналата година, най-вероятно това е била причината. Новината беше съобщена от Драгомир Желев, основател на хостинг компанията Delta.bg.

Желев допълни, че са били засегнати пет-седем банки, като атаката от декември е имала няколко отличителни белеза, спрямо предходни подобни. За първи път на прицел попадат едновременно повечето основни финансови институции, както и трафикът е дошъл от мрежите на двата най-големи интернет доставчика в страната. Основателят на Delta.bg не коментира имена, но лидерите по разпространение на кабелна интернет връзка на дребно и съответно с най-голяма фиксирана изградена инфраструктура са „Виваком“ и „А1 България“.

Самата атака е станала благодарение на обявена малко преди това голяма уязвимост във вградения софтуер на рутери от нисък клас, които се използват масово от крайните потребители. По думите на хостинг компанията, операторите са успели да обновят системите на устройствата, но това е отнело известно време.

От Delta.bg не коментираха повече детайли, но при най-големите атаки по принцип през техните системи и дейта центъра на Equinix, в който компанията е базирана, са минавали и по 7 млн. заявки в секунда. Желев коментира, че различните видове киберпрестъпления само ще се увеличават, а DDoS атаките са станали все по-достъпни.

Хостинг компанията обяви и някои добри новини. България традиционно заема силно място на пазара за центровете за данни и хостинг услуги в региона. Delta.bg има сключено партньорство с Equinix и използва тяхната модерна инфраструктура и системи. Хостинг компанията е първият голям подобен клиент на сравнително новия център за данни на последното дружество.

През 2024 г. Delta.bg ще разшири присъствието си и във Франкфурт – най-големият хъб за облачна инфраструктура в Европа и един от най-значителните в света. Сред другите планове на компанията е по-силна интеграция на системи с изкуствен интелект, като вече услугите за защита от DDoS идват с подобни функционалности. Delta.bg предлага освен хостинг, още услуги като бекъп, облачни решения, системна администрация, колокация и др.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !