Лидерите на Г-7 се споразумяха за 15% световен корпоративен данък

Offnews Последна промяна на 07 юни 2021 в 14:31 4832 0

mobile-phone-1087845_640

Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха споразумение за глобален минимален корпоративен данък от не по-малко от 15 процента. Историческото споразумение за реформа на световната данъчна система трябва да получи одобрение и при предстоящата среща на Г-20, планирана за юли във Венеция.

Споразумението между САЩ, Великобритания и други водещи държави ще наложи по-високо глобално данъчно облагане на мултинационални бизнеси като Google, Apple, Amazon и Facebook. Според британския финансов министър Риши Сунак, който председателства срещата в Лондон, след като бъде въведено глобалното решение, необходимостта от национални данъци за дигиталните услуги ще отпадне.

Споразумението предвижда два основни компонента - въвеждане на световна минимална ставка за мултинационалните концерни и създаване на модел за данъчно облагане, при който компаниите ще плащат данъци в страната, където реализират продажбите си. Досега данъците се определяха според мястото на регистрация на фирмите.

Реформата би трябвало до доведе до поток от милиарди долари към правителствата за покриване на дълговете, натрупани по време на кризата с коронавируса. Очаква се световният минимален данък да допринесе за успешното развитие на световната икономика, като осигури равнопоставени условия за бизнесите и насърчи страните да се конкурират на положителна основа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !