Лекарство срещу проказа успешно лекува COVID-19

Offnews Последна промяна на 18 март 2021 в 11:34 5917 0

clofazimine

Лекарственият препарат работи по два начина - блокира проникването на новия коронавирус в клетката и едновременно с това нарушава репликацията на SARS-CoV-2. Препаратът вече се тества в рамките на клиничните изследвания в комбинация с други лекарства, но медиците считат, че той ще бъде ефективен и ако се приема самостоятелно. На първо място за лечение вкъщи.

Лекарството клофазимин е открито още през 1954 г. и до днес се използва за лекуване на проказата. Неговият потенциал срещу SARS-CoV-2 бе открит в рамките на мащабен скрининг сред над 12 хиляди други лекарствени препарата. Учени от САЩ и Хонконг извършиха серия доклинични експерименти и забелязаха мощния противовирусен ефект на клофазимина срещу COVID-19. Резултатите са публикувани в сайта на института за медицински изследвания на Станфорд.

В началото клофазиминът е тестван на лабораторни хамстери. При болните от COVID-19 животни лекарството е намалило количествата вирус в белите дробове, намалило е тяхното увреждане и е предотвратило цикотиновата буря - прекалено силната имунна реакция на организма срещу новия коронавирус. Когато на хамстерите е даван клофазимин три дни преди заразяването с COVID-19, вирусното натоварване е било много по-ниско.

Освен потискане на вируса, има признаци, че клофазиминът регулира реакцията на организма срещу SARS-CoV-2. По този начин се осъществява по-добър контрол срещу инфекцията и възпалението. Сега започва втората фаза на тестовете.

Клофазиминът е евтино и достъпно лекарство и медиците считат, че то има голям потенциал в борбата с пандемията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !