Китайската социална кредитна система не се справя с онлайн коментарите

Стоян Ненов Последна промяна на 24 ноември 2022 в 13:35 886 0

Smartphone social

Снимка Robin Worrall/Unsplash

Китайската социална кредитна система не се справя с онлайн коментарите

Китай е страна, която е в световното полезрение поради много причини. Тя е икономическа суперсила, която развива множество проекти. Един от тях остава сякаш на заден план, но може да има глобални последици – социалната кредитна система.

Чрез нея всеки гражданин на Китай ще има рейтинг на базата на своето поведение в обществото. На хартия идеята означава, че хората, които не нарушават закона, плащат сметките и данъците си навреме, не предизвикват спорове и проблеми, ще могат да се възползват от преференциални намаления при кандидатстване за кредит например. На практика обаче, има големи притеснения сред правозащитни организации и западни правителства, че кредитната система ще се използва за контрол над хората и ограничаване на свободата на словото.

Реалността показва, че това не е толкова лесно да се постигне, съобщава MIT Technology Review. Едно от притесненията е покрай факта, че кредисната система ще включва и оценка на онлайн поведението на потребителя, включително коментарите, които публикува. Възприятията, че има всевиждащ и всезнаещ алгоритъм, който ще следи хората, са погрешни.

Това е казус, който се разглежда вече няколко години. През 2019 г. китайското правителство представя чернова на регулацията. Тя предвижда правителствени агенции да изготвят оценки и да имат възможност да определят граждани и юридически лица като недостоверни или като източници на информация, която не отговаря на социалния или търговския морал и честността.

Част от това поведение може да бъде доказано чрез проверка на факти. Но винаги ще има и голяма доза субективизъм, особено когато става дума за споделяне на лично мнение.

Миналата седмица Китайската администрация на киберпространството е приключила с работата по регулацията за онлайн коментарите, която беше предложена през юни т.г. Основната ѝ задача ще бъде да изравни строгия контрол за онлайн коментарите с останалото съдържание в интернет. Тя засяга всички форми на изразяване на мнение в интернет дори и коментари по време на стрийм на живо.

Не всички от тази правила са част от социалната кредитна система, поне засега. Но и в момента имат общи точки. Например ако потребител е засечен, че публикува неща, на които не може да се има доверие, това ще се отрази в общата му оценка. А от нея ще зависи достъп до какви услуги и на какви цени ще има човек в дадени платформи.

Предложението от 2019 г. все още не е станало закон, а по-новата регулация е по-ограничена в своя обхват. Причината е, че е трудно да се постигне достатъчна прецизност на оценките. Компании като Weibo и Douyin вече имат такива системи за потребителите в рамките на собствените си платформи, но те нямат отношение към реалното „мнение“ на властите към дадения човек.

Междувременно китайските власти и сега имат строг поглед върху инфлуенсърите. Например историята на Viya (с истинско име Хуанг Уей), която беше толкова известна, че продаде стоки за над 1 млрд. долара в рамките на един стрийм. Но през декември 2021 г. беше глобена от китайското правителство с близо 200 млн. долара заради укриване на данъци и профилите ѝ бяха закрити. Самата Viya обаче и без това беше започнала да прехвърля популярността си към онлайн магазин и вече си има такъв, като дори използва ситуацията, за да го развие още повече.

И докато това е само един човек, би било значително по-трудно да се следи онлайн поведението на всички граждани. Технологично може и да е постижимо, но по-натам. В момента нивото на алгоритмите трудно може да гарантира достатъчна прецизност и има голям риск от значителен брой погрешни оценки. Затова изглежда и самите китайски власти засега не бързат да ги включват към социалната кредитна оценка, но целият проект все още се разработва и тества и всичко може да се промени тепърва.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !