Калифорнийският щам на SARS-CoV-2 е устойчив на антителата и е 11 пъти по-смъртоносен

Offnews Последна промяна на 24 февруари 2021 в 12:07 6060 0

COVID-19

Получените наскоро от американските медици резултати предизвикват голямо безпокойство сред учените, които от месец септември миналата година изследват новия вариант на коронавируса SARS-CoV-2. Той е много по-заразен, повишава рисковете за хоспитализация в интензивните отделения и увеличава смъртността от COVID-19. Освен това, новият щам е частично устойчив към неутрализиращите антитела, а това намалява ефективността на ваксинацията.

Данните на учените от Калифорнийския университет във Сан Франциско показват, че новият щам на SARS-CoV-2 и по-конкретно, вариантите B.1.427 и B.1.429 по-лесно се предават от човек към човек и неколкократно повишават риска от възникването на тежка форма на заболяване от COVID-19 и летален изход. Информацията бе публикувана от Science, а сега резултатите на калифорнийските учени се проверяват от медицинските експерти.

В Калифорния разпространението на новия щам на коронавируса се е увеличило от 0 до 50% за периода от септември 2020 г. до януари тази година.

Представеното научно изследване се базира на анализа на данните на 2172 генома от пробите на пациенти. Вариантите B.1.427и B.1.429 са 21,3% от анализа на тези проби. След това учените са анализирали данните на 324 души с COVID-19. Резултатите са, че рискът за влизане в интензивно отделение е нараснал с 4,8 пъти, а рискът от летален изход се е увеличил с цели 11 пъти. Освен това, новият щам е два пъти по-нечувствителен към образувалите се антитела след ваксинирането с лекарствените препарати на Pfizer и Moderna.

Въпреки получената статистика е рано да се правят окончателни изводи. Изследванията продължават.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !