Какво ще стане при едновременното заразяване с два щама на новия коронавирус?

Offnews Последна промяна на 01 декември 2021 в 13:49 334 0

DM

На теория човек може едновременно да се зарази с няколко щама на новия коронавирус. Но в този случай между различните разновидности на заразата ще започне борба, след която остава само един победител. "Тоест за пациента не е важно дали се е заразил с три, два щама или един" - споделиха пред медиите учени от Школата за системна биология на университета Джордж Мейсън.

Съвсем същото се наблюдава и в цялостната популация на новия коронавирус, когато някоя негова разновидност постепенно става доминираща и измества по-слабите си конкуренти.

"Когато започние подобна конкурентна борба, то тези вируси не остават заедно в продължение на дълго време. Единият неизбежно побеждава и заема цялото жизнено пространство" - казаха още биолозите. Но едновременно с новия коронавирус е напълно възможно да се развива друга болест, по-различна от COVID-19. Най-новите изследвания показват, че около 10% от пациентите едновременно боледуват от простуда и COVID-19. Въпреки че и двете заболявания са предизвикани от коронавируси, болестите са различни.

Към днешен ден вниманието на учените е приковано предимно към новия щам на коронавируса, който получи името омикрон. Неговото подробно изследване ще приключи приблизително след около един месец. Предполага се, че през месец февруари ще започне масовото производство на бустерни ваксини, които ще повишат ефективността на използваните досега ваксини.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !