Израел оценява евакуацията в Газа следейки мобилните телефони

Стефан Николов Последна промяна на 19 октомври 2023 в 16:44 451 0

IDF Command center

Снимка IDF/Flickr

Израел оценява евакуацията в Газа следейки мобилните телефони

Израелските военни твърдят, че проследяването и призивите за евакуация имат за цел да запазят живота на възможно най-много цивилни по време на очакваната сухопътна инвазия, въпреки че смъртоносните въздушни удари продължават. New York Times посети контролната зала в израелска военна база, където експертите следят движението на стотици хиляди жители на Газа.

На огромен компютърен екран е показана карта на северната част на Газа - гъсто населена територия с около 1,1 млн. жители, които в петък бяха призовани да се евакуират с цел по-голяма безопасност. Използвайки данните, събрани предимно от мобилните телефони, картата в реално време дава на военните информация за това колко хора са се вслушали в призивите.

От няколко дни израелската армия съобщава, че скоро ще започне сухопътна операция в северната част на Газа, за да се изтласка Хамас - въоръжената палестинска групировка, която контролира ивицата и извърши терористични нападения на 7-ми октомври, при които бяха убити над 1400 души и отвлечени най-малко 199. А според здравните власти на Газа при израелските контраатаки са били убити над 2 800 палестинци.

Някои райони на картата са оцветени в бяло и червено, което показва, че там все още има много жители. Районите в зелено и жълто сигнализират, че повечето хора са се изнесли от там.

"Това не е 100% перфектна система, но тя ви дава информацията, от която се нуждаете, за да вземете решение. Цветовете ви казват какво можете и какво не можете да направите", заявява генерал Уди Бен-Муха, който ръководи процеса на наблюдение.

На бюрото на Уди Бен-Мухи има досиета и електронни таблици с телефонните номера на стотици лидери на общности в Газа, директори на болници и училищни администратори, на които войникът от контролната зала може да се обади незабавно. На близката бяла дъска помощниците подробно са описали времето за редовното раздаване на листовки в северната част на Газа.

Междувременно на онлайн картата червените и белите петна изчезват – около 700 000 жители на Газа се бяха придвижили на юг в понеделник следобед, докато приблизително 400 000 все още остават на север.

Този тип мониторинг е използван при ударите на израелските военновъздушни сили по Римал, елитен квартал в Газа, който бе превърнат в руини след бомбардировката му миналия вторник в отговор на атаките на Хамас. Според израелските официални лица именно там терористите са изградили своята военна инфраструктура.

В навечерието на нападението войници от контролния пункт се обадили по телефона на някои жители на района, за да ги подканят да напуснат, казва още генералът. Когато районът е "позеленял", информацията, че на мястото е останало по-малко от една четвърт от населението, е била предадена на военновъздушните сили.

Очевидно е, че проследяването на мобилните телефони на хората ще окаже голямо влияние върху датата и часа на началото на въздушната и сухопътната атака на Израел.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !