Изкуствен интелект може да предвиди развитието на болестта Паркинсон

Offnews Последна промяна на 02 август 2021 в 14:06 4452 0

IBM Research

В миналото сме виждали лекарите да използват изкуствен интелект за откриването на мозъчни тумори, бъбречни заболявания и различни видове рак. Сега изследователи от IBM и Фондация Майкъл Дж. Фокс (MJFF) посочват, че са разработили програма, която може да предвиди как ще прогресират симптомите на пациент с Паркинсонова болест.

Софтуерът може да промени начина, по който лекарите помагат на пациентите да управляват симптомите си, като им позволява по-добре да предскажат как ще се развие болестта. "Нашата цел е да използваме AI за подпомагане на клиничните изпитвания при различни пациенти. Това е важно, защото те изпитват уникално разнообразие от двигателни и немоторни симптоми" - посочват от IBM.

Компанията провежда проучване, в което описва набор от данни за повече от 1400 пациенти с Паркинсон. Ролята на изкуствения интелект е да очертае сложни модели на симптоми и прогресия.

Смята се, че болестта на Паркинсон засяга повече от 6 милиона души в световен мащаб и понастоящем няма известно лечение за нея. IBM Research и MJFF планират да продължат работата по модела на AI.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !