Исторически прецедент: нидерландският съд задължи Shell да удвои скоростта на зелената трансформация

Offnews Последна промяна на 28 май 2021 в 09:52 5543 0

Shell

В Нидерландия бе създаден изключително важен прецедент - за първи път зелени активисти с колективен съдебен иск принудиха голяма нефтена компания да промени своята климатична стратегия. Решението на съда е към 2030 година Shell да намали изхвърляните от нея вредните емисии с 45%. Това съвсем няма да е лесно за компанията, понеже нейните намерения бяха през следващите 10 години да намали своите вредни емисии с 20%. На практика всички медии са на мнение, че изгубеното от Shell съдебно дело е отворило кутията на Пандора и сега всички големи замърсители на природата може да очакват вълна от климатични съдебни искове.

Сегашната климатична стратегия на нефтената компания Shell предвижда постигането на въглеродна неутралност към 2050 година. Също така английско-холандското предприятие възнамеряваше към 2035 година да намали изхвърлянето на въглероден диоксид с 45%. Но решението на съдията измества този период пет години по-рано.

Shell изразиха разочарование от решението на съда и заявиха, че компанията ще обжалва. "Ние инвестираме милиарди щ. долари в нисковъглеродна енергия, като едновременно с това изграждане инфраструктура от зарядни станции за електромобили, произвеждаме водородно гориво, възобновяема енергия и биогориво. Ние възнамеряваме да увеличим търсенето на тези продукти и по този начин нашият бизнес с използването на новата зелена енергия да нарасне".

Според известния адвокат Роджър Кокс, това е "повратна точка в историята" и този твърде важен прецедент ще има сериозни последствия за останалите големи компании, които замърсяват атмосферата на Земята.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !