Инженерите на MIT създадоха робот за спешни операции при инсулт (Видео)

Offnews Последна промяна на 15 април 2022 в 11:14 434 0

Дистанционната роботизирана хирургия съвсем не е ново явление. През последните години много научни организации разработват машини, които лекарите могат да управляват отдалечено.

При лечението на пациенти с инсулт обаче успешните примери са малко. Учените от Масачузетския технологичен институт (MIT) например разработват телероботизирана система, която хирурзите могат да използват в своята работа.

Става въпрос за роботизирана ръка за лечение на пациенти с инсулт, която може да се управлява дистанционно чрез модифициран джойстик. Тя има магнит, прикрепен към китката и хирурзите могат да регулират ориентацията й, за да насочват магнитен проводник през артериите и съдовете на пациента и по този начин да премахнат кръвните съсиреци в мозъка им.

След началото на инсулта има критичен период от време, през който трябва да се приложи лечение, за да се спаси живота на пациента или да се запази мозъчната му функция. Проблемът е, че неврохирурзите, обучени в процедурата, обикновено се намират в големите болници, а пациентите - на отдалечени места и по време на транспортирането им може да бъде пропуснат този критичен времеви прозорец.

С машината на MIT обаче хирурзите могат да бъдат навсякъде и въпреки това да извършват процедурата. Друго голямо предимство е, че по този начин се свежда до минимум излагането им на вредното въздействие на радиацията от рентгеновите сними.

Вижте повече в прикаченото видео:

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !