Интерпол представи своя собствена глобална полицейска метавселена

Стефан Николов Последна промяна на 23 октомври 2022 в 11:39 981 0

Interpol Metaverse

Снимка Interpol

Метавселената на Интерпол

На срещата на деветдесетата Генерална асамблея на Интерпол в Ню Делхи, Международната организация на криминалната полиция представи първата в света метавселена, предназначена за правоохранителните органи. В рамките на новата дигитална среда на Интерпол потребителите имат възможност да посетят визуализираната централа на организацията в Лион, Франция.

В метавселената на Интерпол специалните служби могат да взаимодействат със своите колеги чрез електронния облак на международната организация INTERPOL Secure Cloud, който е с много висока информационна защита. Потребителите използват триизмерни аватари и ги управляват с помощта на шлемове или очила за виртуална и смесена реалност. Метавселената на Интерпол дава възможност да се провеждат мащабни и задълбочени обучения по криминалистика, както и в други области.

В рамките на това събитие международната организация обяви за създаването на експертна група за работа по метавселената на Интерпол, за да могат по-добре да бъдат представени интересите на правоохранителните органи на международно ниво и да се осигурява безопасността на виртуалното пространство.

Интересно е изследването на аналитичната компания Gartner, според което към 2026 г. всеки четвърти човек в света ще прекарва в различните метавселени не по-малко от един час на ден, за да учи, работи, да пазарува и общува. А в отчета на Интерпол от 19-ти октомври тази година можем да видим, че престъпността, включително организираната престъпност, активно преминава онлайн едновременно с увеличаване темповете на цифровизацията. Международната организация на криминалната полиция представи и факти за използването на метавселената на Световния икономически форум (WEF) за престъпни цели. Да напомним, че този проект WEF разработва съвместно с Интерпол, Meta, Microsoft и други компании. Представители на Интерпол съобщиха, че с помощта на мошеничество чрез социално инженерство, насилствен екстремизъм и дезинформация е възможно да бъдат създадени значителни проблеми.

"За мнозина метавселената изглежда като някакво абстрактно бъдеще, но въпросите, които тя повдига, са тези, които винаги са интересували и мотивирали Интерпол - борба с престъпността и да направим света по-безопасен, независимо дали е виртуален или не" - заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Сток. "Може да навлизаме в един нов свят, но нашият ангажимент си остава същият" - каза още Юрген Сток.

Метавселената предлага редица съществени предимства на правоприлагащите органи, особено по отношение на отдалечената работа, съвместната онлайн работа, събирането, съхраняването и показването на най-различни улики и доказателства за извършени престъпления, както и задълбочено обучение, без да се налага физическото присъствие на криминалиста.

Новата метавселена ще даде възможност на Интерпол да открива различните оформящи се криминални пазари и да им противодейства преди окончателно да са се сформирали.

В направената демонстрация експерти от Дирекцията за обучение на кадрите на Интерпол показаха един от вече подготвените курсове в метавселената на Интерпол. Всички участници в реално време видяха как трябва да се извършва проверката на документите на пътниците преди полет, в съответствие с приетите наскоро нови правила. Всичко бе осъществено в една от виртуалните класни стаи на метавселената на Международната организация на криминалната полиция. След това участниците бяха "телепортирани" до виртуално летище с международни полети, където участниците в този курс можеха да приложат новопридобитите умения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !