INSAIT ще стартира български AI модел BgGPT през март

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 15 януари 2024 в 15:47 1046 0

BgGPT

Снимка INSAIT

BgGPT

Институтът за изкуствен интелект в София INSAIT обяви, че ще пусне AI модел на роден език BgGPT през март. Той ще е с отворен код и по техни думи „от последно поколение“ и ще отговаря на нуждите на българските институции, наука, бизнес и граждани.

INSAIT твърди, че е изцяло тяхна разработка и затова не е корпоративна собственост. Което позволява да се употребява от публични и частни организации. Институтът твърди, че поради същата причина, информацията споделена с BgGPT остава в български центрове за данни и не се споделят с чуждестранни корпорации. Първата версия на новия модел е обучен върху 3 млрд. изречения на български език и се състои от 7 млрд. параметъра.

Чат приложението на INSAIT ще стартира с публичен достъп на 3 март на неговия специализиран сайт. От днес започва предварителната регистрация за достъп до него. Той ще бъде предоставян приоритетно на научни, образователни и бизнес организации, както и на публични институции. INSAIT също така обяви, че през февруари BgGPT ще бъде представен на българската IT среда и тогава ще започнат и първите обучения. На тях ще бъде показано как да се персонализира AI приложението за нуждите на всяка една организация, която иска да го ползва.

От представеното кратко видео BgGPT прилича значително на популярния ChatGPT на OpenAI. Няма да е изненада, езиковият модел на INSAIT да е базиран на неговия отворен код, но да е обучен и надграден да разбира по-ефективно български език. Което го прави по-практичен за родния пазар. Въпреки това ChatGPT и базираните на него плаатформи като Copilot също могат да използват родната ни реч, макар и да правят уточнението, че не го владеят достатъчно силно. (Добавено 19:33 ч. 15.01.2024г.) Оказва се, че BgGPT е базиран на езиковия модел на Google - Palm 2.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !