Илон Мъск се изказа категорично против дистанционната работа

Стефан Николов Последна промяна на 18 май 2023 в 11:30 935 0

Elon Musk

Снимка CNBC/Screengrab

Илон Мъск се изказа категорично против дистанционната работа

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Tesla каза пред целия личен състав на компанията, че трябва да работят в офиса минимум 40 часа седмично, а който не е съгласен ще трябва да напусне.

В интервю за CNBC Илон Мъск нарече работата от разстояние "морално погрешна" и "глупост", като заяви, че тя е твърде несправедлива спрямо представителите на други професии, които не могат да работят отдалечено от дома си. Милиардерът забрани дистанционната работа в Twitter и Tesla, убеден, че служителите работят много по-добре, когато присъстват в офиса.

През месец юни 2022 г. Мъск въведе строга политика за присъствие в офиса на Tesla, като предупреди служителите, че ще загубят работата си, ако откажат да го направят. Според това изискване специалистите и служителите трябва да прекарват в офиса поне 40 часа седмично. Той уточни, че това е по-малко, отколкото се изисква при фабричните работници.

Тогава Мъск бе съвсем категоричен и излезе с ултиматум към топ-мениджърите на Tesla: „Връщайте се в офиса или се махайте“. Заглавието на писмото бе „Отдалечената работа повече не е приемлива“, като в него съвсем ясно се казва, че ако мениджърите не пожелаят да се върнат, то те ще бъдат уволнени и ще трябва завинаги да напуснат компанията. Изключения могат да бъдат правени за някои служители със специални нужди, но тези изключения ще бъдат преглеждани и разрешавани лично от Мъск

Мъск също така забрани дистанционната работа в Twitter след като придоби тази социална мрежа и заяви, че дистанционната работа е контрапродуктивна. Според него служителите работят несравнимо по-добре, когато присъстват лично. През месец декември миналата година, тогава още новият собственик на Twitter със своя първи имейл до целия щат на компанията забрани отдалечената работа. В електронното писмо, както бе и при Tesla, се казваше, че от датата на неговото публикуване отдалечената работа се разрешава единствено от Мъск, като това ще бъдат само няколко специалиста, които през повечето време са в движение.

Преди пандемията Tesla бе по-отворена за отдалечена работа, споделят нейни служители пред CNBC. Но след появата на коронавируса Мъск зае твърда позиция по отношение на работата от разстояние, както и на другите превантивни мерки, като носенето на маски. Въпреки това компанията не разполагаше с необходимото пространство и ресурси, за да върне обратно в офисите си в Сан Франциско всичките си работници и служители.

Мъск изтъкна, че след като хората, които приготвят и доставят храна и строят сгради, просто няма как да работят от дома си и същото трябва да важи и за офис служителите. Той нарече решението да се работи от разстояние "погрешно" и обяви проблема за "морален въпрос".

"Ако искате да работите в Tesla, в SpaceX, в Twitter - трябва да идвате в офиса всеки ден", обобщава Илон Мъск.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !