IBM създаде ИИ, който самостоятелно синтезира антибиотици

Offnews Последна промяна на 13 март 2021 в 11:33 5869 0

IBM develops AI to invent new antibiotics

Пандемията временно прикри друг сериозен медицински проблем - ръстът на броя на устойчивите към антибиотици "супербактерии". За защита от тази заплаха са необходими нови антибиотици, но тяхното разработване е много дълъг процес. Екипът на IBM Research използва нов изкуствен интелект, който само за 48 дни е създал два нови лекарствени препарата. Те са тествани на лабораторни животни и са се оказали изключително ефективни.

Както всички организми, в отговор на промените в околната среда, бактериите се променят по такъв начин, че старите антибиотици престават да им действат. С течение на времето оцеляват само микробите, които имат генетичен имунитет към опасните за тях медикаменти. Борбата с резистентните бактерии се усложнява и от това, че създаването на нови антибиотици е твърде бавен процес с много итерации. Причината е, че потенциално ефективните молекули са съставени от огромен брой възможни химични комбинации. IBM показа, че с тази задача успешни се справя нейният нов изкуствен интелект, който може бързо да филтрира всичко излишно.

За 48 дни той е успял да синтезира и тества 20 нови варианта на антибактериални пептиди. Два от тях са се оказали особено многообещаващи и направените по-късно тестове показват, че те въздействат на редица бактерии от двата основни класа - грам-положителни и грам-отрицателни. При тестовете върху лабораторни мишки и клетъчни култури те демонстрират ниска токсичност.

Това е важна стъпка за масовото използване на изкуствен интелект при създаването на нови лекарства.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !