Харвард: ваксинацията срещу COVID-19 е по-ефективна, ако е направена през втората половина на деня

Offnews Последна промяна на 09 декември 2021 в 09:00 384 0

COVID-19

Учените забелязаха, че нивото на получените антитела в отговор на ваксината срещу COVID-19 зависи от циркадните ритми и е по-ниско сутринта. Прави впечатление, че при грипа е точно обратното.

Симптомите на някои заболявания и ефектът от някои от приетите лекарства наистина зависят от времето на деня. Човешкото тяло поддържа 24-часови циркадни ритми, които регулират много аспекти на физиологията, включително реакциите на инфекциозните заболявания и ваксинациите. В ново проучване група американски учени реши да анализира ефекта на циркадните ритми при ваксинация срещу COVID-19. Резултатите бяха публикувани в официалния уеб-сайт на Харвардския университет.

В изследването са взели участие 2190 медицински специалисти от Великобритания, които са се ваксинирали с препаратите на Pfizer и AstraZeneca.

Оказа се, че нивото на произведените антитела е по-високо при ваксинираните следобед в сравнение с хората, които са били ваксинирани сутринта.

Освен заради циркадните ритми нивото на антителата е бил по-висок при жените, отколкото при младите мъже. И още, нивото на антителата се е оказало по-високо при ваксината на Pfizer.

Интересно е че при грипа всичко е на обратното. Предишни изследвания показаха, че по-високи нива на антитела се образуват когато ваксината е поставена сутринта.

Засега учените не бързат да дават препоръки ваксинацията срещу COVID-19 да се извършва във втората част на деня. Необходими са още експерименти и изследвания.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !