Google дигитализира късче мозък и се получи файл с големина 1,4 петабайта

Offnews Последна промяна на 03 юни 2021 в 11:40 5614 0

A Browsable Petascale Reconstruction of the Human Cortex1

Google съвместно с учените от Харвардската лаборатория "Лихтман" дигитализира един кубичен милиметър тъкан от главен мозък. Въпреки малкото материал, за съставянето на неговата виртуална карта бе необходимо дисково пространство приблизително колкото 700 хард диска с капацитет 2 TB всеки от тях.

Данните са събрани с помощта на микротома ATUM, разработен от харвардските учени, в който се използва електронна микроскопия с резолюция 4 nm. С помощта на този инструмент изследователите са разделили един кубически милиметър от тъканта на главния мозък на човек на 5300 секции с дебелина 30 nm. Изображенията, получени чрез сканирането на всеки слой, са дадени на Google за сформирането на цифрово 3D изображение.

След обработването на получените материали интернет-гигантът е получил 225 милиона отделни двуизмерни снимки. Използвайки своя собствена система за облачни изчисления и специализиран алгоритъм с елементи на изкуствен интелект Google е обединил всички тези фрагменти в един общ 3D модел, за записът на който е необходимо дисково пространство от 1,4 петабайта. Плановете на специалистите на Google са в близко бъдеще да разработят алгоритъм за компресия на тази информация, в който да се използва машинно обучение.

https://youtu.be/bvlSV_6wKO4

Представената за изследване проба е била получено по време на операция на пациент, страдащ от епилепсия. Детайлното изучаване на полученото по този начин 3D изображение ще даде възможност да се изучи природата на това заболяване на мозъка и да се осъществи своевременна борба с него на най-ранен стадий.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !