Google Chrome ще обобщава големи статии с помощта на вграден AI

Мария Иванова Последна промяна на 17 август 2023 в 15:33 265 0

Google Search

Снимка Google

Google Chrome ще обобщава големи статии с помощта на вграден AI

Google обновява задвижваната си от изкуствен интелект услуга за търсене Search Generative Experience (SGE). Тя вече може да обобщава резултатите от търсенето, така че да не се налага да скролвате дълго, за да откриете желания резултат. Освен това SGE може да обобщава големи статии в интернет, за да помогне за по-бързото и ефективно възприемане на информацията в тях.

Технологичният гигант обяви, че новата функция е достъпна за потребителите на мобилни устройства с операционни системи Android и iOS. Освен това, компанията планира да разшири тази функция и за настолните версии на браузъра Google Chrome в следващите дни.

Потребителите на услугата могат с един клик да прочетат “ключови акценти” от дадена статия. Google уточнява обаче че функцията работи единствено с публикации, които са свободно достъпни в интернет и няма да функционира с уебсайтове, които издателите определят като платени.

Когато изкуственият интелект на Google може да генерира “ключови акценти” за дадена страница, в долната част на екрана на мобилния телефон или в страничната лента на компютъра се появява надпис "Get AI-generated key points".

Компанията прави и няколко допълнителни подобрения в SGE. При търсене на теми като наука, икономика и история например потребителите могат да задържат курсора на мишката върху определени думи, за да видят дефиниции, диаграми или изображения, свързани с тях.

SGE предлага помощ и при писането на компютърен код. Услугата може да генерира код за често срещани задачи, което значително улеснява процеса на програмиране. За по-голяма яснота, кодът е оцветен с различни цветове, което позволява лесното идентифициране на отделните елементи.

Според Google целта на тези подобрения е да помогнат на потребителите да разберат по-добре сложни концепции и комплексни теми, както и да повишат уменията им за писане на компютърен код.

Припомняме, че технологичният гигант представи новата си услуга SGE на своята конференция за разработчици I/O през май. Оттогава компанията продължава да подобрява услугата, като внедрява нови функции.

Главният изпълнителен директор на Google, Сундар Пичай, сподели, че отзивите от потребителите за SGE “до момента са изключително положителни”. Той добави, че “с течение на времето това ще стане начинът, по който работи търсенето”.

Google не е единствената компания, която мисли как изкуственият интелект може да се използва за обобщаване на текст. Приложението за новини Artifact, създадено от основателите на Instagram, също започна да предлага функция за обобщаване с изкуствен интелект от април 2023 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !