Фалшивите новини и дигиталната медийна грамотност във фокуса на ново международно обучение за учители

Събитието се организира от Център за творческо обучение по проекта YDML

OFFNews.bg Последна промяна на 15 септември 2022 в 17:33 1235 0

Проект YDML

Снимка Център за творческо обучение

Проект YDML

Образователни експерти от четири държави идват у нас за най-новото обучение по медийна грамотност и дигитални умения, организирано от Център за творческо обучение. То ще се проведе от 19 до 21 септември в гр. Пловдив и във фокуса му попадат фалшивите новини и дигиталната медийна грамотност. Освен семинарите и дискусиите по тези актуални теми, гостите ще посетят ПГ по Хранителни технологии и техника (ПГХТТ) – първата професионална гимназия със статут на Google референтно училище в страната. На 21 септември в ПГХТТ бъде организирана среща с български учители, а чуждестранните лектори ще проведат работилници с ученици.

Обучението се провежда в рамките на проекта “Дигитална медийна грамотност за младежка заетост и социална реализация” (YDML), който се реализира от партньори от България, Италия, Словения, Чехия и Република Южна Африка с финансова подкрепа от ЕК по програма Еразъм+. Той има за цел да развива дигиталната медийна грамотност на учители и обучители, а чрез тях - и на младежите, на които те преподават. Повече за партньорите и дейностите по проекта можете да прочетете в интернет страницата: https://digitalyouth.eu/.

Градът под тепетата беше избран за място на обучението благодарение на активната общност от мотивирани учители и училищни екипи, изградена през годините в резултат на целенасочена работа и подкрепа за иновациите в образованието от Община Пловдив.

Сред чуждестранните гости, които международният проект и Община Пловдив успяха да привлекат, са Кевин Шърман от образователната организация Cloud Education Solutions, Република Южна Африка; Лукаш Врба от Смичовската професионална гимназия (СПГ) в Прага; педагози от Патроната “Сан Винченцо” в Бергамо и др.

Чуждестранните гости ще останат в Пловдив една седмица и ще имат възможност да разгледат забележителностите на града, както и да присъстват на някои от културните събития, предвидени във връзка с празничния 22 септември – Деня на обявяване на независимостта на България.

За обучителите

Кевин Шърман от екипа на CloudEdu има бакалавърска степен по История и психология и Магистърска степен по педагогика от Станфордския университет (САЩ). Той е сертифициран специалист по библиотечни медии в щата Вашингтон. През 2009 г. започва работа като образователен специалист по интеграция на ИКТ в департамента за развитие на училищата на Университета Кейптаун. Понастоящем Кевин е директор за професионалното развитие на Cloud Education Solutions (РЮА) като в сферата на компетентностите му е както развиване на екипа от обучители на организацията, така и подпомагане на училищата в страната да създават програми за професионално развитие, които насърчават иновативни стратегии за преподаване и учене. Шърман е сертифициран Google обучител и Google иноватор.

Лукаш Врба е учител по физика и информатика в Смичовската гимназия, където преподава също 2D и 3D графичен дизайн и моделиране. Той е инженер по образование и има магистърска степен по информатика и основи на технологиите. Преподава в Пражкия Университет за третата възраст (работилници за възрастни). Провежда семинари за начални учители по 3D моделиране и хардуер. Координира и ръководи Дигиталния център към Смичовската гимназия, която е успешно средно техническо училище и лицей с дългогодишна традиция в Прага.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !