Европейският съюз ще проведе стрес тестове на системата за модерация на Twitter

Стефан Николов Последна промяна на 28 юни 2023 в 12:46 257 0

Тиери Бретон

Снимка Peter Dasilva/EU Commisssion

Европейският съюз ще проведе стрес тестове на системата за модерация на Twitter

Миналата седмица високопоставен служител на Европейския съюз обходи Силициевата долина и напомни на технологичните платформи, включително Twitter и Meta, която е компанията майка на Facebook, за техните задължения по модериране на съдържанието, което става само няколко седмици преди крайния срок за спазване на новите широкообхватни закони на ЕС, които ще започнат да се прилагат за големите социални мрежи.

Европейският комисар Тиери Бретон и екип от служители посетиха централата на Twitter в Сан Франциско, за да проведат "стрес тест" на способността на компанията да модерира онлайн съдържанието. Тестът има за цел да оцени доколко Twitter може да се придържа към Закона за цифровите услуги (DSA), един от първите по рода си закони за регулиране на онлайн платформите в целия свят, като разпоредбите му влизат в сила на 25-ти август.

"Компанията се отнася много сериозно към това начинание", пише Бретон в Twitter, едновременно споделяйки видео, което показва срещата на Бретон със собственика на Twitter Илон Мъск, който присъства чрез видеоконферентна връзка.

Съгласно DSA компании като Twitter трябва да спазват редица правила относно прозрачността и съдържанието, включително забрана на целевата реклама за деца. Нарушенията на DSA могат да доведат до глоби в размер до 6% от глобалните годишни приходи на съответната компания, допълва CNN.

Бретон не каза дали счита, че Twitter е преминал успешно стрес теста, но определи сесията като "конструктивен диалог", който Twitter доброволно се е съгласил да проведе.

"Благодаря на @ThierryBreton", написа в Twitter новият главен изпълнителен директор на социалната мрежа Линда Якарино след посещението. "Европа е много важна за Twitter и ние сме се фокусирали върху продължаването на нашето партньорство".

В речта си Бретон заяви, че Twitter не е единствената компания, която ще бъде подложена на стрес тест. Той добави, че TikTok също ще премине през подобна процедура следващия месец. Бретон също така посочи, че за американските технологични компании е привилегия да работят в Европа.

"Спазването на европейските правила не е наказание. Това е възможност за възползване от нашия единен европейски пазар", каза той. "И това е моето послание към компаниите тук. Вие сте добре дошли в Европа, но според нашите правила и при нашите условия".

Бретон заяви, че графикът му включва и срещи с главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай; главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг; главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуанг.

Част от причината за посещението му бе да обясни правилата на Европейския съюз относно изкуствения интелект. Миналата седмица Европейският парламент прие Акта за изкуствения интелект (AI Act) - законодателство, което работи ръка за ръка с DSA, както и с европейското законодателство в областта на конкуренцията и неприкосновеността на личния живот, с цел регулация на изкуствения интелект.

Притесненията относно умението на Twitter да се справя с речта на омразата, дезинформацията и други предизвикателства нараснаха след закупуването на компанията от Мъск миналата година. Американските законодатели от своя страна обърнаха внимание на големите съкращения в компанията като потенциална пречка за гарантиране на информационната сигурност на изборите в САЩ през 2024 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !