Европейският съюз с първи стъпки за регулиране на криптовалутите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 01 юли 2022 в 17:20 3302 0

EP crypto

Снимка Европейски парламент

ЕП прави първи стъпки в регулациите на криптовалутите

Европейският парламент (ЕП) се договори със Съвета на Европейския съюз за регулации свързани с търговията на криптовалути. Идеята на Европейския съюз е да вкара по-голяма прозрачност и сигурност на този изключително нестабилен пазар. Новата наредба носи името MiCA. Само в рамките на малко повече от половин година, криптовалутите заличиха пазарна капитализация от 2 трлн. долара. Преди това от началото на пандемията бяха един от най-бързорастящите сектори във финансовия свят.

Новите правила

Основните усилия на ЕС са насочени към платформите предлагащи и създаващи криптовалути и подобни активи. Те трябва да осигурят прозрачна информация, допълнителни нива на сигурност и надзор на трансакциите. Потребителите от своя страна трябва да получат повече данни за рисковете, разходите и таксите. Новите правила полагат и основата за потенциално създаване на криптовалути и подобни активи от публични институции, като някои експерти спекулират, че може да видим крипто евро в близо бъдеще.

Последният проблем, който трябва да се реши с новите регулации е обезпечаването на инструменти за борба с прането на пари и манипулациите на пазара. Първото ще бъде обект на Европейския орган за ценни книжа (ESMA), който ще състави публичен регистър за платформи, които няма да могат да оперират в рамките на ЕС. Най-накрая, Брюксел ще задължи търговците и създателите на криптовалути да дават отчет за консумацията на енергия. „Копането“ изисква много техника, която изразходва доста електроенергия и съответно повишава въглеродния отпечатък.

ЕП все още не взима отношение как да класифицира друг популярен крипто актив – незаменимите токени или NFT. Според парламентарната комисия, изготвила регулациите, те са дигитални активи със сравнително фиксирана цена и имат уникален характер. Те ще бъдат разгледани допълнително в по-късен етап.

Отзиви и следващи стъпки

Европейските депутати, които участват в комисията по Икономически и монетарни въпроси на ЕП, коментират, че това е голямо постижение за ЕС. Според Щефан Бергер от ЕНП, Европа е първият континент, който изгражда крипто регулации.

„В Дивият Запад, какъвто е крипто света в момента, новите правила ще са глобален стандарт“, коментира Бергер. Той допълва, че регулациите ще хармонизират пазара и ще дадат законово спокойствие на всички, които се занимават с криптовалути. Следващите стъпки включват финализирането на правилата в комисията към ЕП, гласуване в пленарна зала и одобрение от Европейската комисия. Целият процес може да отнеме около година.

Изграждането на регулации за криптовалутите може да допринесат за тяхната стабилност. ЕС е първият регион, който върви в тази посока, но не е единствен. Покрай спада на целия пазар и отписването на трилиони долара стойност, САЩ също се заглеждат в тази посока.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !