ЕС потвърди, че разследва TikTok заради личните данни и онлайн рекламите

Стоян Ненов Последна промяна на 23 ноември 2022 в 16:17 782 0

TikTok

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

ЕС потвърди, че разследва TikTok заради личните данни и онлайн рекламите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е потвърдила в писмо, че регулаторите на ЕС извършват няколко паралелни проверки на китайската социална мрежа TikTok. Основните притеснения са какво се случва с личните данни на потребителите и политиката за онлайн реклами на платформата спрямо децата.

„Практиките на TikTok, включително международният трансфер на данни, са обект на няколко проверки. Това включва разследване от ирландската Комисия за защита на лични данни за спазването на Общия регламент за защита на лични данни (GDPR) от страна на TikTok по отношение на прехвърлянето на данни към Китай и обработката на данни на непълнолетни, както и проверка в Дания по отношение на насочените реклами към непълнолетни и трансфер на данни към Китай“, пише фон дер Лайен.

Писмото е споделено в Twitter и от комисаря на американската Федерална комисия по комуникации (FCC) Брендън Кар. Той коментира, че реакцията на ЕС е следствие на притесненията, които са били повдигнати от членове на Европейския парламент за достъпа на Китай до лични данни. Кар е сред сериозните противници на TikTok, като по-рано този месец дори предложи платформата да бъде забранена в САЩ или най-малкото Apple и Google да махнат приложението от магазините си.

Ръководителят на FCC допълва с второ писмо, което е от евродепутатите. То е изпратено още на 30-ти юли т.г. Притесненията им са провокирани от публикация на сайта BuzzFeed. В него са описани някои от практиките на TikTok, които в последствие стават обект на проверката. Репортажът на BuzzFeed е за действията на TikTok в САЩ, но евродепутатите са притеснени, че „подобен сценарий е възможен и в Европейския съюз. Ако случаят е такъв, гигантско количество данни на европейските граждани може да е достъпно по всяко време за китайските власти“, пишат евродепутатите.

Фон дер Лайен не посочва краен срок за проверките, нито на какъв етап са те. Този тип разследвания понякога могат да продължат и с години, в зависимост от мащаба на данните, които трябва да се проверят. TikTok вече е сред най-големите социални мрежи в света, така че всяка проверка ще отнеме време.

Самата компания не е коментирала разследванията. Това е поредна подобна ситуация за нея, като миналият месец тя отрече други публикации. В тях се твърдеше, че китайски служители на компанията-майка на TikTok, ByteDance, са щели да използват приложението, за да следят местоположението на американски потребители.

TikTok отрече наличието на такива планове. Компанията също така акцентира над усилията да прехвърли данните за американските потребители в сървъри в дейта центрова не Oracle в САЩ. Така тя иска да покаже на регулаторите, че не предава данни на трети лица. А през август т.г. Oracle е започнала и проверка на алгоритмите и системата за модерация на TikTok, за да гарантира, че няма връзка с китайските власти. Вероятно и Европейският съюз ще потърси подобни мерки за данните на местните потребители.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !