ЕС погна X заради потенциално разпространение на дезинформация

Мария Иванова Последна промяна на 19 декември 2023 в 14:54 1388 0

EU Commission

Снимка Marco/Pexels

ЕС погна X заради потенциални нарушения на Закона за цифровите услуги

Европейската комисия (ЕК) обяви, че е започнала официално разследване на социалната мрежа X (бившия Twitter) за възможни нарушения на Закона за цифровите услуги (DSA). Компанията на Илон Мъск е подложена на критика от страна на еврокомисията за неспособността ѝ да противодейства на незаконното съдържание и дезинформацията. Освен това, X е обвинена в липса на прозрачност по отношение на публикуваните реклами.

В рамките на разследването, ЕК ще се фокусира върху ефективността на собствените защитни мерки на X срещу “манипулирането на информацията”. Освен това, регулаторът ще проучи дали социалната мрежа е нарушила DSA, като е възпрепятствала достъпа на външни изследователи до данни за рекламата в платформата. ЕК ще разгледа също дали отметката за обозначаване на платените акаунти в X представлява “измамна конструкция”.

В процеса на разследване ЕК планира да проведе интервюта с външни групи, които могат да имат информация за дейността на X. Освен това, от платформата ще се изисква да предостави повече доказателства, които могат да помогнат при разследването.

Законът за цифровите пазари, приет от Европейския парламент през юли миналата година регулира онлайн платформите и търсачките. Той налага множество изисквания в области като модерирането и препоръчването на съдържание, рекламата и защитата на личните данни.

Освен това, законът въвежда допълнителен контрол върху платформите, които ЕС определя като “много големи онлайн платформи”. Тези платформи са подложени на по-строги изисквания и контрол, за да се гарантира, че не злоупотребяват с доминиращото си положение на пазара.

Механизмите за прилагане на DSA включват глоба в размер до 6% от световните приходи на компанията. В случай на системно нарушение ЕК може да поиска временно спиране на услугата в ЕС.

В съобщението на ЕК се отбелязва, че това разследване представлява "първата официална процедура" за прилагане на DSA. Главният изпълнителен директор Елон Мъск, от своя страна, изрази неодобрението си, че X е първата компания, която е обект на разследване по този закон. "Предприемате ли действия срещу други социални медии?" - попита милиардерът в отговор на туит, с който еврокомисарят Тиери Бретон обяви разследването.

Припомняме, че през октомври Мъск отхвърли писмо от Бретон, в което се изискваше X да предприеме действия срещу дезинформацията. След началото на конфликта между Израел и Газа регулаторите започнаха предварително разследване за разпространението на "терористично и насилствено съдържание и реч на омразата" в платформата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !