ЕС глоби TikTok с 345 млн. евро за поверителността на детските данни

Мария Иванова Последна промяна на 19 септември 2023 в 17:52 282 0

TikTok

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

ЕС глоби TikTok с 345 млн. евро за поверителността на детските данни

Популярната сред тийнейджърите социална мрежа за споделяне на кратки видеоклипове TikTok е санкционирана с огромна глоба в размер на 345 млн. евро заради нарушения, свързани с поверителността на данните на децата. Глобата е наложена от Ирландската комисия за защита на данните (DPC) за неспазване на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на Европейския съюз (ЕС). Това е първата санкция на DPC, която регулаторът налага на TikTok след обширно двугодишно разследване.

Платформата, собственост на китайската компания ByteDance, която през последните години бързо се разпространи сред младите потребители по света, е нарушила редица закони за защита на личните данни в ЕС в периода между 31 юли и 31 декември 2020 г., се казва в изявление на ирландския комисариат по защита на данните. Регулаторът е водещ за много от световните технологични компании заради позиционирането на регионалните им централи в Ирландия.

В рамките на разследването DPC установява, че TikTok е задала профилите на деца (или потребители, които попадат в тази възрастова група) като публични по подразбиране. Това означава, че информацията за тях е била лесно достъпна, особено след като видеоклиповете, които са споделяли, също са били публични по подразбиране и всеки е можел да ги коментира.

Надзорният орган е установил още, че социалната мрежа е позволявала детските акаунти да бъдат свързани с акаунтите на възрастни потребители посредством функцията за "семейна свързаност", без обаче да проверява дали конкретното лице е реален родител или настойник.

Говорител на TikTok заяви, че компанията не е съгласна с решението на DPC, особено с размера на глобата. И че повечето от критиките вече не са актуални в резултат на мерките, които е въвела.

Говорителят посочва, че през ноември 2020 г. TikTok е добавила по-строг родителски контрол към функцията “семейното свързване”. А през януари 2021 г. е променила настройката по подразбиране за всички регистрирани потребители под 16-годишна възраст на "поверителна”.

Наскоро компанията заяви, че планира да актуализира допълнително политиката си за поверителност, за да направи по-ясно разграничение между публичните и частните акаунти. Ирландският регулатор предостави на TikTok срок от три месеца, в които "да приведе в съответствие" платформата си с неговите правила.

Съгласно GDPR, който влезе в сила през 2018 г., водещият регулатор има правомощията да налага глоби до 4% от глобалните приходи на дружеството. Ирландската комисия за защита на данните е глобявала и други големи технологични компании, включително и гиганта в социалните медии Meta със санкция в размер на 2,5 млрд. евро.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !