EnduroSat подаде документи за първото българско сателитно съзвездие

Стоян Ненов Последна промяна на 27 юни 2023 в 14:34 380 0

EnduroSat Balkan

Снимка EnduroSat

EnduroSat подаде документи за първото българско сателитно съзвездие

Компанията EnduroSat обяви, че е подала документи за разрешение и регистрация на първото българско сателитно съзвездие. То се казва Balkan Constellation (съзвездие „Балкан“) и ще бъде изградено от поне 120 наносателита.

Българската Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) е подала документите на EnduroSat и в Международния съюз по телекомуникации (ITU). Както името подсказва, Balkan Constellation ще работи в района на Балканите и Европейския съюз. Съзвездието ще осигурява покритие за различни услуги, включително мониторинг и анализи с изкуствен интелект. Ще може да се използва за наблюдение на водни площи, гражданска сигурност и мониторинг на хуманитарни и екологични инициативи и процеси в реално време. Изкуственият интелект ще може да засича различни ситуации и да предупреждава съответните фирми и/или институции.

„Съзвездието“ е избрано и от Европейската космическа агенция (ЕКА) да бъде част от допълващите мисии за програмата „Коперник“. Те ще осигуряват допълнителни данни с висока резолюция в реално време, които ще помагат за изпълнението на останалите основни процеси на „Коперник“.

Ще се използват сателити Balkan-01 на базата на 16U NanoSat. Всеки от тях ще има прецизна камера за наблюдения и достатъчно хардуерна мощ, за да обработва изображенията бързо и да ги анализира на принципа на невронните мрежи. Очаква се сателитите да предложат много високо ниво на прецизност и детайлност на кадрите, които ще създадат възможности за много допълнителни услуги, които да използват технологиите.

EnduroSat е централа в Люксембург, но основната част от проучванията и разработките се извършват в България. През май т.г. компанията обяви, че успешно е завършила рунд за финансиране на стойност 10 млн. долара. Водещ инвеститор е европейската CEECAT Capital.

EnduroSat иска да предлага „сателит-като-услуга“ и да улесни достъпа до такива технологии за повече компании. От основаването на компанията през 2015 г. и излизането ѝ на пазара през 2018 г. досега, вече има над 210 клиенти и доставени над 2500 модула, които са в орбита на различни сателити. Насрочени са и следващите 5 мисии, а EnduroSat работи по своето мащабно разширяване, като вече има офиси в Люксембург, Берлин, Тулуза, Неапол, и Делауер.

Наскоро компанията откри и своя „Космически център“ в София, който е с площ 3200 кв. метра офиси и 700 кв. метра лаборатории за тестове и сглобяване на компоненти. За нея работят 130 души, като с инвестицията се планира екипът да бъде увеличен допълнително.

EnduroSat отчита стабилен ръст 6 поредни години от по над 200% на година. Първото тримесечие на 2023 г. е било рекордно за компанията. Тя планира и следващите три години да са много активни с „десетки“ нови клиенти, които да достигнат орбита.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !