ЕК започна разследвания срещу Apple, Meta и Google

Стоян Ненов Последна промяна на 26 март 2024 в 15:21 375 0

EU Commission

Снимка EmDee/Wikipedia

ЕК започна разследвания срещу Apple, Meta и Google

Европейската комисия (ЕК) обяви, че е започнала разследвания срещу Apple, Meta и Alphabet (собственикът на Google). Причината са потенциални нарушения на влезлия в сила наскоро Закон за цифровите пазари (DMA), съобщава The Verge.

„Подозираме, че предложените решения от трите компании не изпълняват напълно DMA. Ще извършим проверка дали това е така, за да гарантираме, че цифровите пазари в Европа са отворени и конкурентни“, казва еврокомисар Маргрет Вестагер.

Проверките са в различни аспекти от дейностите на ИТ гигантите. Google и Apple ще бъдат разследвани за практиките си в своите онлайн магазини за приложения. ЕК подозира, че новите мерки, които компаниите въведоха, не дават достатъчно свобода на разработчиците да предлагат информация на потребителите за алтернативни платежни системи и онлайн магазини.

Комисията разследва и дали Google не използва своята търсачка, за да показва приоритетно своите услуги за сметка на конкурентни предложения. Например да представя резултати от Google Shopping, Google Flights и Google Hotels за сметка на останалите.

Apple е обект на проверка и на практиките си в iOS. По-конкретно ЕК иска да разбере дали компанията дава достатъчно свобода на потребителите да деинсталират нежелани приложения, да променят настройките по подразбиране и дали имат достатъчно ясна информация и избор да изберат алтернативна услуга – например друг браузър или търсачка от тези, които са по подразбиране в iPhone. Ще бъде прегледана и структурата за такси и комисионни.

Meta пък ще бъде проверена заради платените абонаменти във Facebook. Според ЕК те не дават реална алтернатива на потребителите и ги заставят или да платят, за да не виждат реклами и да не се събират личните им данни, или да не плащат, но да предадат данните си.

ЕК ще провери и Amazon. Има подозрения, че компанията използва своя онлайн магазин, за да представя своите продукти над тези на конкурентите.

Комисията може да провери и Microsoft. За момента компанията не е проверявана, но името ѝ е споменато заедно с останалите четири, за които е издала съдебна заповед да пазят всякакви документи и информация, които може да бъдат използвани за анализ на тяхното изпълнение на DMA. Това подсказва, че вероятно и Microsoft ще бъде проверен. Компаниите ги грозят глоби до 10% от световния им годишен оборот, ако бъдат открити нарушения.

„Уверени сме, че нашият план покрива DMA и ще работим конструктивно с ЕК, докато извършват проверките си“, казва Apple.

„Абонаментите са алтернатива на рекламите и това е добре установен бизнес модел в много индустрии. Ще продължим да работим конструктивно с Комисията“ , коментира Meta.

„За да изпълним DMA, сме направили много промени в работата на нашите услуги в Европа“, казва Google. Компанията също ще съдейства на проверките и е уверена, че няма да има проблеми.

„Amazon изпълнява DMA и работи конструктивно с ЕК, още от определянето на нашите услуги в обхвата на закона. Ще продължим да работим усърдно всеки ден, за да покрием високите стандарти на нашите клиенти в променящата се регулаторна среда в Европа“, казва и Amazon.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !