Единен център за данни за развитие на градската среда Urban Data Space

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2022 в 16:00 8876 0

Urban Data Space

Снимка GATE

Urban Data Space

На 9 ноември беше изграден първият център за споделяне на данни за развитие на градска среда в България. Стартът на Urban Data Space е иницииран у нас от института GATE към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и цели да насърчи иновациите чрез използване на възможностите. Инициативата е подкрепена от Международната асоциация на пространствата от данни (IDSA), чийто член е и GATE. Тя беше обявена по време на конференция посветена на управлението на подобен тип данни в София в началото на ноември.

„Фактът, че българската екосистема е толкова узряла за това събитие днес, показва огромен потенциал и очакваме бизнес решения с глобално въздействие да се създадат именно тук”, Ларс Найджел, главен изпълнителен директор на IDSA.

Urban Data Space предлага на българския бизнес възможност за споделяне на данни между доверени страни, без да е необходимо физическо преместване на данните. Те ще могат да се използват за развитие на нови бизнес продукти, както и за подобряване на услугите в града. Сред първите членове на българския Urban Data Space са организации като Националния статистически институт (НСИ), общинските Асоциация за развитие на София и „Софияплан“, представители на бизнеса като „Овергаз“, CNSys, „Контракс“, „Рила Солюшънс“, „Телелинк Бизнес Сървисис“, „Сенстейт“, както и неправителствените организации „За земята“, „ЕдноДърво“, Airbg.info и „Данни за добро“.

Подобни пространства има вече работещи в редица страни като Германия, Холандия, Финландия и др. Те представляват среда за сигурно, суверенно, прозрачно споделяне на данни между партньори при различни договорни правила, които могат да включват и заплащане. Информацията се превръща в ключов ресурс, чието управление и достъп се оказва изключително важен в днешния свързан свят. Развитието на умните градове ще зависи от съхраняването и споделянето на огромните масиви от данни, които населените места ще формират.

Близо 40-членният научноизследователски екип на GATE в България от своя страна предлага и обучения за принципите за споделяне на данните и IDS архитектурата и разработва аналитични алгоритми. GATE предоставя тестова среда, в която могат да се оценят предимствата на споделянето на данни в сигурна среда преди да инвестира, а с присъединяването към Urban Data Space могат да се разработват и монетизират нови продукти и услуги.

Следващата цел на екипа е да работи за разширяване на пространството от данни с посока здравеопазване и енергийна ефективност. Членството в Urban Data Space може да подпомогне и за глобалното промотиране на местни бизнес иновации, както беше отбелязано от чуждестранните експерти по време на конференцията.

„Ще работим за разширяването на тази екосистема, която вече служи като инкубатор за иновативни бизнес модели и решения за интелигентни градове“, коментира проф. д-р. Силвия Илиева, директор на GATE, по време на конференцията. „Целта е да покажем на практика как големите данни и изкуственият интелект подобряват живота на гражданите”.

“Общините разполагат с огромни информационни масиви, които трупаме ежедневно в изпълнение на рутинните ни дейности”, разказа Таня Христова, кмет на Община Габрово. Тя допълни, че общините имат нужда от партньори, които да им помогнат да използват тези данни за вземане на управленски решения. Вече има разработени различни инструменти базирани на данни, като например класиранията на децата в първи клас.

„Но за големите проблеми, като например постигането на климатична неутралност, трябва да работим в екосистема със споделени ресурси, за да намерим иновативните и ефективни решения в дългосрочен план”, допълни Таня Христова.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !