Доналд Тръмп обяви Facebook за враг на хората и е против блокиране на TikTok

Стоян Ненов Последна промяна на 13 март 2024 в 11:18 229 0

Donald Trump

Снимка Gage Skidmore/Wikimedia Commons

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп обяви, че е против блокиране на TikTok в САЩ, каквото изглежда все по-вероятно след последните действия на Конгреса. Освен това кандидатът за нов мандат в Белия дом заяви, че подобна забрана ще е от полза за Facebook и определи социалната мрежа за „враг на хората“.

„Без TikTok може да направите Facebook по-голям, а аз смятам Facebook за враг на хората“, казва Тръмп в интервю за американската телевизия CNBC.

Той споделя, че е съгласен с притесненията за националната сигурност, които се пораждат от обвързаността на собственика на TikTok с китайското правителство. ИТ гигантът ByteDance редовно е обвиняван от американските институции, че е зависим от китайските институции, въпреки че самата компания постоянно отрича това и казва, че е предприела множество стъпки, за да го докаже. Тръмп обаче не смята така.

„Ако Китай поиска нещо от TikTok, те ще им го дадат и така рискът за националната сигурност се увеличава. Но има и друго – аз не искам Facebook да стане двойно по-голям. А, ако блокираш TikTok, Facebook и останалите, но главно Facebook, ще бъде големият победител от това и мисля, че Facebook са работили усилено“, казва Тръмп без да уточнява дали има предвид, че компанията е лобирала за подобна забрана на TikTok.

„В TikTok има много хубаво, но и много лошо. Има много хора, които използват TikTok и го обожават. Също така много млади деца използват TikTok и ще полудеят без него… Мисля, че Facebook се отрази много лошо на нашата страна, особено, когато става въпрос за избори“, казва Тръмп.

Изказването на Тръмп по адрес на Facebook не е изненада. От години той е критик на платформата, която блокира всичките му профили след протестите и инцидентите в Капитолия през януари 2021 г.

Когато беше президент на САЩ, Тръмп също заплаши да блокира TikTok в страната. Той дори издаде забрана компанията да си намери нов собственик или да се отдели като самостоятелна в рамките на 90 дни. След обжалвания, срокът беше удължен, а тъй като това се случваше през втората половина на 2020 г., после дойдоха изборите, които Тръмп загуби от Джо Байдън.

Администрацията на Байдън първоначално не се занимаваше с този казус. Напоследък обаче институциите на САЩ се активираха и то доста бързо. Миналата седмица Конгресът прие в комисия закон, който да ограничава дейността на приложения и услуги, чийто собственици имат връзки с вражески или съпернически страни. Очаква се законът да бъде гласуван от Конгреса в зала тази седмица. А Джо Байдън вече потвърди, че ще го подпише, ако бъде приет.

TikTok отрича отново твърденията и предупреди, че забрана на услугата в САЩ ще навреди на милиони фирми и потребители, които популяризират дейността си или дори изкарват прехраната си през социалната мрежа. Компанията дори призова самите потребители да се свържат с конгресмените и да изразят своето недоволство. Въпреки това, политиците не се трогнаха и приеха закона в комисия с рядко пълно единодушие, като широката подкрепа се очаква да продължи и при гласуването в зала.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !