Доказаха ефективността на ултразвука при разрушаването на новия коронавирус

Offnews Последна промяна на 17 март 2021 в 14:41 6741 2

Ultrasound

Изучавайки физическите характеристики на новия коронавирус SARS-CoV-2, които и до днес не са проучени, учените от MIT откриха, че той е уязвим към ултразвуковите вибрации с честоти, които се използват в медицинската диагностика. Обвивката на коронавируса бързо се разрушава при честоти 25 и 50 MHz, при това както във въздушна, така и във водна среда.

Специалистите на MIT са създали подробен компютърен модел на SARS-CoV-2, който показва неговите реакции на различни вибрации. Понеже информацията за неговата структура засега е твърде ограничена, учените са създали няколко модела на новия коронавирус с различни параметри на еластичност както за неговата обвивка, така и за неговите шипове.

За да разберат дали SARS-CoV-2 може да бъде разрушен с помощта на ултразвук учените са добавили в своя модел акустични вибрации. Започвайки със звукови вълни с честота 100 MHz и малко по-нагоре структурата на коронавируса влиза в резонанс, при което се образува дълбока вдлъбнатина в неговата обвивка, а при повишаване амплитудата на ултразвуковите вълни, коронавирусът се пръска на части.

Следващите експерименти показват, че при честота на ултразвука 25 и 50 MHz този процес протича много по-бързо, при това както във въздушна, така и във водна среда. Тези честоти и интензивности на ултразвуковите вълни са на предела на медицинските уреди за диагностика, но не е трудно да се създаде устройство, което да генерира мощен ултразвук с по-висока честота и по-голяма амплитуда.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2021 в 15:14

[…"> и едновременно с това нарушава репликацията на SARS-CoV-2. Препаратът вече се тества в рамките на клиничните […">

18.03 2021 в 11:35

[…"> и едновременно с това нарушава репликацията на SARS-CoV-2. Лекарството вече се тества в рамките на клиничните […">