Делта вариантът на новия коронавирус измести останалите щамове от целия свят

Offnews Последна промяна на 22 септември 2021 в 16:27 219 0

COVID-19

Делта щамът на новия коронавирус окончателно измести всички останали варианти, които сега съставят по-малко от един процент от заразените хора от целия свят. Информацията бе съобщена от световната здравна организация по време на състоялата се наскоро пресконференция. СЗО каза още, че делта вариантът е регистриран в 185 страни от целия свят.

Делта щамът на коронавируса първоначално се появи в Индия през месец март 2021 година и бързо се разпространи в целия свят. Още през месец юни 90% от заразените имаха именно този щам. Толкова бързото разпространение е свързано с много по-голямата заразност на така наречения "индийски щам". Индексът на неговата репродуктивност е от 2 до 2,5 пъти по-висок в сравнение с предишните варианти на новия коронавирус. Освен това делта щамът предизвиква по-тежко протичане на болестта COVID-19 и двойно увеличава хоспитализираните пациенти.

На проведената на 21-ви септември пресконференция СЗО официално заяви, че делта щамът на коронавируса окончателно е изместил неговите предишни разновидности, включително алфа, бета и гама вариациите. Медиците казаха още, че "индийският вариант" много по-добре се е приспособил към оцеляване в човешката популация и затова е успял да замени всички други щамове.

Освен това, СЗО изключи като опасни другите варианти на коронавируса - щамовете йота, ета и капа, понеже те също са изместени от индийския делта вариант.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !