Apple ще разреши инсталирането на приложения, които не са от App Store

Стефан Николов Последна промяна на 14 декември 2022 в 13:43 1086 0

Apple App Store

Снимка Mariia Shalabaieva/Unsplash

Apple ще разреши инсталирането на приложения, които не са от App Store

Apple подготвя мащабна реорганизация в архитектурата на iOS с цел да се осигури поддръжката на алтернативни магазини за приложения и инсталиране на софтуер, който не е от App Store. Вместо комисионната от 30% за всяка транзакция сега се подготвя нова платежна система, която дава възможност за предварително одобрение и гъвкави промени. Технологичният гигант започна тези наистина големи промени, за да спази новите строги изисквания на Европейския съюз (ЕС) относно цифровите пазари, които влизат в сила през 2024 г. Новият европейски закон за цифровите пазари (Digital Markets Act, DMA), предвижда еднакви и равни условия за всички разработчици, както и изцяло открити за потребителите платформи и услуги.

Apple заявиха, че това обновяване трябва да се появи следващата година в операционната система iOS 17. За осигуряване на информационната безопасност външните приложения ще трябва да преминат проверката изискванията на Apple. Засега корпорацията не е решила дали да разреши на разработчиците да вграждат в своите приложения външни платежни системи, които ще дават възможност за закупуването на тези програмни продукти извън платформата на Apple.
Агенция Bloomberg допълва, че нововъведението ще е валидно само за Европа. Apple ще трябва да отвори своята операционна система за различните външни приложения в съответствие с DMA закона, който важи за технологичните компании с пазарна капитализация над 75 млрд. евро и не по-малко от 45 млн. ежемесечни потребители на територията на Европейския съюз. Новите правила влизат в сила през следващите месеци, но компаниите до 2024 г. могат да не спазват всичките DMA директиви.

В самата Apple тази инициатива не се радва на популярност. Корпорацията от много години е категорично против качването и инсталирането на външни приложения и непрекъснато заявяваше, че по този начин ще се стигне до инсталирането на вредоносни програми, които ще компрометират личните данни на потребителите. Редица разработчици, които работят върху обновяванията на своите приложения са на мнение, че това ще им отнеме ценно време и те няма да успяват със своите ъпдейти. Проектът се ръководи от дългогодишния вицепрезидент на Apple по разработването на софтуер Андреас Вендкер. В екипа е включен и Джеф Робин, главен технически мениджър на онлайн услугите на Apple.

Освен да даде възможност за инсталирането на външни приложения, Apple работи и върху разширяване възможностите на своя API. Друг характерен момент е, че разработчиците на браузъри повече няма да са задължени да използват енджина WebKit, създаден от Apple за нейния фирмен браузър Safari. Освен това, външните приложения ще могат по-добре да взаимодействат с хардуерния слой на iPhone и iPad, което ще има даде пълен достъп до камерите, микрофоните и NFC модулите за безконтактно разплащане.

Apple не за първи път е принудена да прави промени в своите устройства под натиска на европейските власти. През месец октомври стана ясно, че корпорацията започва да произвежда iPhone с USB Type-C порт за зареждане вместо Lighting, понеже са такива изискванията на Европейския съюз. Това трябва да стане през 2023 г., но се появиха намеци, че Apple може да избегне тази промяна чрез използването на безжично зареждане.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !