Apple и Microsoft в спор с ЕС дали услугите им са достатъчно големи

Стоян Ненов Последна промяна на 05 септември 2023 в 16:58 265 0

Europe DSA

Снимка DPST

Apple и Microsoft в спор с ЕС дали услугите им са достатъчно големи

От август т.г. в рамките на Европейския съюз (ЕС) е в сила Законът за дигиталните пазари. Той въвежда множество нови изисквания и правила за ИТ компаниите и особено за тези, чийто услуги се използват от по-голям брой хора.

Законът за дигиталните пазари предвижда специални допълнителни критерии и отговорности за платформите, които се използват от над 45 млн. потребители месечно и имат годишен оборот над 7.5 млн. евро и над 75 млрд. евро пазарна капитализация. В тези критерии попадат практически всички популярни социални мрежи и много от чат приложенията.

Две компании обаче все още водят спорове с Европейската комисия (ЕК) дали част от услугите им влизат в обхвата на закона. Това са Microsoft и Apple, които твърдят, че съответно търсачката Bing и чат приложението iMessage не са достатъчно популярни и не трябва да бъдат обект на допълнителни изисквания, съобщава Financial Times.

Microsoft не смята, че Bing трябва да има същите отговорности като търсачката на Google. Според софтуерния гигант Bing има дял под 3% от сегмента и ако трябва да изпълни и допълнителните изисквания, това ще постави търсачката в по-слаба позиция спрямо по-големите конкуренти. Едно такова изискване би било търсачката да препоръчва на потребителите и други търсачки, което според съветници ще препрати още повече хора към Google.

Apple от своя страна смята, че iMessage не трябва да изпълнява същите изисквания като WhatsApp и други подобни приложения. Едно подобно задължение би било iMessage да се „отвори“ към конкурентите и да е възможно за потребители на едно приложение да комуникират с тези на друго, без да се налага да сменят платформата и да инсталират нещо допълнително.

iMessage е предварително инсталирана на всеки iPhone и има над 1 млрд. потребители по света. Въпросът обаче е колко са те в рамките на ЕС и дали прехвърлят 45 млн. месечно.

ЕС все още определя списъка с това кои платформи ще попадат в изискванията на Закона за дигиталните пазари. Този списък ще се актуализира редовно според развитията на пазара. Засега в него са поне по няколко услуги на Amazon, Google и Meta. TikTok също попада в списъка. В момента вървят анализите дали и търсачката на Google и Instagram също да бъдат добавени, както и iMessage и Bing.

ЕК, Microsoft и Apple не са коментирали темата. Според източниците на Financial Times, е възможно ЕК да започне и по-голяма проверка на услугите, за да определи дали попадат в новите изисквания или не. Освен това ЕК се подготвя и за обжалвания от различните ИТ компании, които ще се опитват да бъдат извадени от списъка или да не бъдат включвани изобщо. Въпреки трудностите ЕК смята, че Законът за дигиталните пазари ще е от полза за конкуренцията и е решена да се бори за неговото въвеждане и спазване.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !