Актьорите вече могат да лицензират свои дигитални гласови копия създадени с AI

Стефан Николов Последна промяна на 12 януари 2024 в 15:37 678 0

Актьорите вече могат да лицензират свои дигитални гласови копия създадени с AI

Снимка JoshuaWoroniecki/Pixabay AI generated

Актьорите вече могат да лицензират свои дигитални гласови копия създадени с AI

AI системите разкриха пред човечеството, че е напълно възможно изпълнението на всяка песен и озвучаването на всеки герой с гласа на известен изпълнител без неговото знание или участие. Разбира се, тази практика веднага разтревожи професионалните сдружения на актьорите и музикалните изпълнители, които традиционно получават доходите си от използването на своя глас. В началото на тази седмица бе сключена една твърде необичайна сделка в тази сфера.

CNet съобщава, че на изложението CES 2024 в Лас Вегас SAG-AFTRA (Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артистите), най-големият синдикат в тази индустрия в света, е сключил споразумение с Replica Studios - компанията, която използва AI технологии за имитиране гласовете на актьорите и музикантите. По силата на споразумението членовете на SAG-AFTRA ще могат да работят с Replica Studios, за да лицензират гласа си за използване от игровите студия. Това е първият случай в бранша, в който подобна практика е правно уредена във вид на писмено официално споразумение.

Миналата година в американската филмова и телевизионна индустрия имаше дълга стачка в знак на протест срещу използването на изкуствения интелект за писане на сценарии и използването на цифрови двойници на актьорите. В резултат на тези протести бе приета разпоредба, според която студията трябва да искат разрешение от актьорите за използването на "цифровите дубликати" на техния външен вид и да им плащат за това.

Новото споразумение съдържа разпоредби за минималните тарифи, изисквания за сигурно съхранение и етикетиране на генерираното съдържание, както и "ограничения за времето, през което едно копие може да бъде използвано без допълнително заплащане или съгласие". От друга страна представителят на синдиката отбеляза, че споразумението не обхваща използването на гласовете на артистите за обучаването на големите езикови модели

Независимо от това новото споразумение няма да реши напълно проблема с незаконното използване на гласовете на артистите. То по никакъв начин не забранява на частните създатели на съдържание да използват имитации на гласа на известен артист в своите произведения. Всъщност още през януари миналата година звукозаписните студия бяха убедени, че не се нуждаят от разрешение от артистите, за да използват цифрови копия на техните гласове. През изминалата година настроенията в индустрията се промениха, за което свидетелства и споразумението, постигнато на CES 2024.

Макар че това споразумение се отнася конкретно само за видеоигрите, Крабтрий-Ирланд казва, че могат да бъдат постигнати и други споразумения за други дейности, например в областта на музиката и телевизионната реклама. Интерес към подобно споразумение могат да проявят и притежатели на права, които са наследили авторските права на починали артисти и биха искали да претендират за плащания от студията, които използват копия на гласовете на починалите артисти в своите произведения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !