Афганистанците масово изтриват своите цифрови данни, за да избегнат следенето

Offnews Последна промяна на 18 август 2021 в 16:54 478 0

Afghans scramble to delete digital history, evade biometrics

Десетки хиляди афганистанци се опасяват, че биометричните бази данни и тяхната цифрова история могат да се използват за проследяване от страна на талибаните. В това има логика, понеже генералният секретар на ООН Антониу Гутериш (Antonio Guterres) предупреди за "плашещи" ограничения на човешките права и за некоректно отношение към жените и момичетата. От друга страна Amnesty International заяви, че за хиляди афганистанци, включително учени, журналисти и активисти, има сериозен риск за репресии от страна на талибаните.

След многогодишните усилия за започване използването на компютърни бази данни в тази страна, въвеждането на цифрови документи за самоличност и събирането на биометрични данни за гласуване, сега възникват опасения, че тези технологии изключително успешно могат да се използват за атаки срещу точно определени групи хора.

"Ние разбираме, че талибаните вече имат достъп до различните биометрични бази данни и специализирано компютърно оборудване на Афганистан. Това включва достъп до базите данни с пръстови отпечатъци и сканирани изображения на ириса на окото, както и технологии за разпознаване на лицата" - съобщиха представители на Human Rights First.

BBC от своя страна съобщи, че малките момчета и младите мъже отчаяно ровят в своите телефони, за да могат да изтрият всички изпратени съобщения, музиката която доскоро се слушали и направените снимки.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !