Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) одобри осъществяването на първия комерсиален космически полет на компанията на Джеф Безос Blue Origin. Първото пътуване до Космоса на ракетата New Shepard с пълен екипаж е планирано за 20 юли.

На борда й ще се качат основателя на Amazon Джеф Безос, брат му Марк, авиационния пионер Уоли Фънк, както и трима други пътници. С решението на FAA Blue Origin вече има право да превозва хора в Космоса.

За да получи сертификат, компанията е трябвало да провери хардуера и софтуера на ракетата по време на тестовия си полет NS-15, проведен на 14 април 2021 година. От авиационната администрация потвърдиха, че той е отговорил на регулаторните изисквания.

Ричард Брансън осъществи първия си полет в Космоса

Избраната дата 20 юли е малко повече от седмица, след като Virgin Galactic на британския милиардер Ричард Брансън осъщестиви пътуване до ръба на Космоса. Двете компании, както и SpaceX на Илон Мъск, опитват да поставят началото на нова ера на рутинни пътувания на цивилни до Космоса.

Цените за космическите пътувания са много различни. Клиентите на Virgin Galactic ще плащат 250 хил. щ. долара за билет до ръба на Космоса. Космическите туристи от Blue Origin се очаква да платят около 500 хил. щ. долара, а клиентите на SpaceX ще платят 55 млн. долара за 10-дневна мисия до Международната космическа станция (МКС).

Натрупването на убедителни доказателства, че този тип пътешествия са безопасни за хората, е от ключово значение за изграждането на пазар за космически туризъм. Той според швейцарската инвестиционна банка UBS след десетилетие може да носи по 3 млрд. долара годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *