Скъпите дънни платки за процесорите Intel Core от 12-то поколение почти винаги са оборудвани със слотове за DDR5 оперативна памет. Към днешен ден тази RAM не само е значително по-скъпа от DDR4 плочките, но и я няма в магазините. В същото време дъната за тези процесори могат да се видят навсякъде, но поради липсата на подходящите плочки оперативна памет, тяхната продажба е твърде слаба.

Компанията Asus намери начин за решаването на този проблем. Тайванският производител е подготвил специален преходник с помощта на който DDR4 плочките оперативна памет могат да бъдат поставени в слотовете за DDR5 паметите. Очакванията са официалната презентация на този адаптер да се състои по време на голямото изложение CES 2022.

Контролерът на паметта, който е интегриран в процесорите от фамилията Intel Alder Lake-S официално поддържа работата с DDR4-3200 и DDR5-4800 памети. Съобразявайки се с това, специалистите на Asus създали специална разширителна карта, която играе ролята на преходник и осигурява захранването на поставения DDR4 модул. Да напомним, че при DDR5 плочките чипът за управление на захранването е поставен на самата плочка, а не на дънната платка.

Един от основните недостатъци на това решение може да се окаже увеличената дължина на пътечките за обмен на данни. Това навярно ще окаже влияние на стабилността на работата на високоскоростната DDR4 памет. Каква е истината ще разберем след официалната презентация.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *